Σαν Σήμερα Τρίτη 24/08/2021, 08:45
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Πανικός του 1857: Το ναυάγιο, οι 15 τόνοι χρυσού και η πρώτη παγκόσμια κρίση

Ο Πανικός του 1857: Το ναυάγιο, οι 15 τόνοι χρυσού και η πρώτη παγκόσμια κρίση

24 Αυγούστου 1857  

Το υποκατάστημα της Ohio Life Insurance and Trust Company στη Νέα Υόρκη κηρύσσει χρεοκοπία αφήνοντας υποχρεώσεις ύψους 5 εκατ. δολαρίων απλήρωτες. Η πτώση αυτή αποκαλύπτει τις σαθρές βάσεις του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος και πυροδοτεί ένα ντόμινο καταρρεύσων, που έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο σοβαρές αμερικανικές κρίσεις, αλλά και η πρώτη με παγκόσμιο αντίκτυπο. 

Μία σειρά από ασφαλιστικές τραβούν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και οι τριγμοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα αρχίζουν. Την κατάσταση επιδεινώνει η βύθιση του του πλοίου SS Central America που μετέφερε 15 τόνους χρυσού. Και τούτο γιατί οι τράπεες της Νέας Υόρκης περίμεναν τον χρυσό για να σταθούν στα πόδια τους. Οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, ο σιδηροδρομικός τομέας καταρρέει και 20.000 άνθρωποι μένουν άνεργοι. 

Ο Πανικός του 1857 ή η Δυτική Χιονοθύελλα, όπως έμειναν γνωστά τα γεγονότα, είδε 5.000 στις ΗΠΑ να βάζουν λουκέτο και την οικονομία να βυθίζεται για τρία χρόνια στην ύφεση. Καθώς τη δεκαετία του 1850 είχε ήδη αρχίσει η αλληλεπίδραση των οικονομιών και οι ειδήσεις ταξίδεψαν γρήγορα χάρη στον τηλέγραφο, σοβαρότες οικονομικές πιέσεις δέχθηκαν οι οικονομίες στη Βρετανία, την ηπειρωτική Ευρώπη ακόμη και τη Ρωσία. 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News