Σαν Σήμερα Δευτέρα 23/08/2021, 08:52
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο χρηματιστής που μήνυσε τον Γουτεμβέργιο

Ο χρηματιστής που μήνυσε τον Γουτεμβέργιο

23 Αυγούστου 1450 

Ο Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ (γνωστός σε εμάς ως Ιωάννης Γουτεμβέργιος), έχοντας άμεση ανάγκη από ρευστό, αποφασίζει να συνεργαστεί με τον πλούσιο χρηματιστή Γιόχαν Φουστ. Υπογράφουν συμβόλαιο με το οποίο ο Γουτεμβέργιος δανείζεται 800 γκίλντερ (τα οποία αργότερα γίνονται 1.600) για να επεκτείνει την τυπογραφική του επιχείρηση. Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε ήταν η Βίβλος στα λατινικά. 

Ο Γουτεμβέργιος είχε βρει τον τρόπο να κατασκευάζει κινητά στοιχεία, γράμματα από ξύλο ή από μέταλλο χυμένα σε καλούπια, και τοποθετώντας τα στη σειρά να σχηματίζει φράσεις και σελίδες ολίοκληρες. Τα άλειφε ύστερα με τυπογραφική μελάνη και τα τύπωνε στο χαρτί. στερα τα διέλυε και τα γράμματα έμπαιναν καθένα σε χωριστή κάσα, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν με νέους συνδυασμούς, σε μία άλλη έκδοση. Αν και είχε φτάσει να εκτυπώνει έως και 3.600 σελίδες την ημέρα, δεν ήταν εύκολο να έρθουν άμεσα κέρδη – κάτι που απαιτούσε ο Φουστ. 

Ο Γουτεμβέργιος ήθελε να τελειοποιήσει την εφεύρεσή του και ο χρηματιστής ήθελε άμεση απόσβεση του κεφαλαίου του. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη. Το 1455 ο Φουστ μήνυσε τον Γουτεμβέργιο για να πάρει τα χρήματά του πίσω και τελικά πήρε το τυπογραφείο, που είχε μπει ως υποθήκη στο δάνειο. Μάλιστα συνεργάστηκε με έναν πρώην υπάλληλο του Γουτεμβέργιου, τον Πέτερ Ζόφερ και ίδρυσαν μαζί την πρώτη εμπορικά επιτυχημένη εκδοτική επιχείρηση. 

Ο Γουτεμβέργιος συνέχισε να τυπώνει βιβλία σε ένα νέο μικρό τυπογραφείο που ίδρυσε. Έως τον 16ο αιώνα περίπου 200 εκατομμύρια βιβλία είχαν τυπωθεί χάρη στην εφεύρεση του Γουτεμβέργιου, η οποία και γέννησε τον Τύπο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News