Σαν Σήμερα Πέμπτη 19/08/2021, 11:28
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η συμμορία των 8 και το Πραξικόπημα του Αυγούστου

Η συμμορία των 8 και το Πραξικόπημα του Αυγούστου

19 Αυγούστου 1991

Αναλαμβάνοντας την εξουσία ως Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης, ο Μιχάηλ Γκορμπατσώφ προσπάθησε να προωθήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις. Ξεχωρίζουν οι περεστρόικα και γκλάσνοτ, δηλαδή οικονομική αναδόμηση και άνοιγμα, οι οποίες και ενόχλησαν τα σκληροπυρηνικά μέλη του Κόμματος και απελευθέρωσαν κινήματα που ο Σοβιετικός ηγέτες δεν περίμενε.

Από το 1990 και έπειτα οι αντιδράσεις εντείνονται. Τον Αύγουστο του 1991 και ενώ ο Γκορμπατσόφ είναι σε διακοπές μία ομάδα μελών της κυβέρνησης, που έμεινε γνωστή ως «η συμμορία των 8» επιχειρεί να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας, αντιδρώντας στις μεταρρυθμίσεις και στη νέα ενωσιακή συνθήκη που θα μετέφερε μεγάλο μέρος των εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση στις δημοκρατίες. 

Η απόπειρα δεν βρήκε στήριξη και το Πραξικόπημα του Αυγούστου, όπως έμεινε γνωστό, κατέρρευσε μέσα σε δύο ημέρες, με τον Γκορμπατσόφ να επιστρέφει στην εξουσία. Παρόλα αυτά θεωρείται πως ήταν ένα γεγονός που συνέβαλε στη διάλυση του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News