Σαν Σήμερα Τρίτη 17/08/2021, 09:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μάργκαρετ Ράντκιν: Από ένα καρβέλι ψωμί σε επιχείρηση εκατομμυρίων

Μάργκαρετ Ράντκιν: Από ένα καρβέλι ψωμί σε επιχείρηση εκατομμυρίων

17 Αυγούστου 1937

Η Μάργκαρετ Ράντκιν, αγρότισσα στο Κονέκτικατ, αποφασίζει να προσεγγίσει τον ιδιοκτήτη του φούρνου που βρίσκεται κοντά στη φάρμα της για μία συνεργασία. Πηγαίνει με μερικά καρβέλια ψωμί και τον ρωτάει εάν θα τον ενδιέφερε να το πουλήσει έναντι 25 σεντ. «Μα όλα τα άλλα καρβέλια που πουλάει στοιχίζουν μόλις 10 σεντ» της απαντά και εκείνη δίνει στον ίδιο και τους άλλους υπαλλήλους μερικές φέτες να δοκιμάσουν.  Η ιστορία τους θέλει όλους να ζήτησαν και δεύτερη και τον φούρναρη να αναφωνεί «αυτό είναι ψωμί!». Όταν έφτασε σπίτι της, ο φούρναρης της τηλεφώνησε για να της πει ότι τα ψωμιά της είχαν ξεπουλήσει, όπως διαβάζουμε στο This Day in Business History του Francis Raymond. 

Τότε αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία, την Pepperidge Farm, που παρήγαγε αρτοποιήματα και άλλες λιχουδιές. Μέσα σε έναν χρόνο αναγκάστηκε από τη μεγάλη ζήτηση να μεταφέρει την εταιρεία εκτός φάρμας σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στην πόλη, όπου και απασχολούσε 50 υπαλλήλους.

To 1948 το εργοστάσιό της παρήγαγε 50.000 καρβέλια ψωμί την εβδομάδα. Το 1950 η Ράντκιν εμφανιζόταν ήδη σε διαφημίσεις στην τηλεόραση. Μία δεκαετία αργότερα κλήθηκε στο Χάρβαρντ να μιλήσει για το επιχειρείν σε φοιτητές MBA. To 1963 το βιβλίο της The Margaret Rudkin Pepperidge Farm Cookbook, ήταν το πρώτο βιβλίο μαγειρικής που έγινε best seller.

Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1961, η Ράντκιν είχε πουλήσει την Pepperidge Farm στην Campbell Soup Company έναντι 28 εκατ. δολαρίων και έγινε διευθύντρια στην τελευταία. Ήταν η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο της Campbell Soup, την οποία και διοίκησε έως τη συνταξιοδότησή της το 1966. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News