Σαν Σήμερα Δευτέρα 9/08/2021, 10:17
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η μείωση του 7% που γέννησε το ισχυρότερο καρτέλ στην ιστορία

Η μείωση του 7% που γέννησε το ισχυρότερο καρτέλ στην ιστορία

9 Αυγούστου 1960

Η Standard Oil με έδρα το Νιου Τζέρσι μειώνει την τιμή του αργού πετρελαίου που επεξεργάζεται από τη Μέση Ανατολή κατά 7%. Τα άλλα μεγάλα διυλιστήρια της Δύσης αιφνιδιάζονται, αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή. Για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό και να κρατήσουν τους πελάτες τους πρέπει και αυτά να κόψουν τις τιμές.

Πρόκειται για μία απροσδόκητη εξέλιξη, που εξοργίζει τις μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, καθώς γνωρίζουν ότι θα χάσουν πολύτιμα έσοδα. Ο πρόεδρος της Standard Oil, Μονρό Ράθμπορν, σχολιάζει πως αυτές οι χώρες δεν μπορούν να διαμαρτύρονται για κάτι που βοηθάει τις φτωχότερες να αγοράσουν πετρέλαιο. 

Μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της Standard Oil o Αμπντάλα Ταρίκι, υπουργός Πετρελάιου του Ιράκ, έχει τηλεφωνήσει στον ομόλογό του της Βενεζουέλας, Χουάν Πάμπλο Πέρεζ Αλφόνσο προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά. Οι δύο άνδρες συμφωνούν να συναντηθούν για διαπραγματεύσεις στη Βηρυτό. Η συνάντηση αυτή είναι που θα θέσει τις βάσεις για την ίδρυση του OPEC, του ισχυρότερου καρτέλ πετρελαιοπαραγωγών χωρών στην ιστορία, που έως και σήμερα έχει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των τιμών. 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News