Σαν Σήμερα Δευτέρα 2/08/2021, 07:18
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πρώτη μεγάλη απάτη, που πιάστηκε στα δίχτυα της SEC

Η πρώτη μεγάλη απάτη, που πιάστηκε στα δίχτυα της SEC

2 Αυγούστου 1935

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) δείχνει για πρώτη φορά τα δόντια της αποφασίζοντας την αποβολή του trader Μάικλ Μίχαν από όλα τα χρηματιστήρια, στα οποία είχε παρουσία. Ο Μίχαν, το πρώτο πρόσωπο εναντίον του οποίου ασκήθηκε δίωξη από τη SEC, κρίθηκε ένοχος για τη χειραγώγηση της μετοχής της Bellanca Aircraft. 

Ο Μίχαν χρησιμοποίησε διάφορες στρατηγικές για να φουσκώσει τον όγκο συναλλαγών της μετοχής αυτής. Με τον τρόπο αυτό φιλοδοξούσε να κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη Bellanca Aircraft. Και το πέτυχε. Μέσα σε λίγους μήνες πράγματι πολλοί ήταν εκείνοι που επένδυσαν στην εταιρεία ανεβάζοντας την τιμή της από τα 1,75 δολ. στα 5,50 δολάρια. 

Όταν ο Μίχαν ολοκλήρωσε τη χειραγώγησή του και πούλησε τη μετοχή, η τιμή της επέστρεψε στα αρχικά επίπεδα. Η SEC δεν άργησε να καταλάβει τι είχε γίνει. Ήξερε εξάλλου ότι ο Μίχαν είχε κάνει κάτι αντίστοιχο λίγο πριν από το μεγάλο κραχ, ανεβάζοντας την τιμή του Radio Corporation of America (RCA) από τα 85 στα 549 δολάρια το 1920, βγάζοντας κέρδος 5 εκατ. δολαρίων. Τότε είχε μείνει στο απυρόβλητο. Η νέα χειραγώγηση όμως είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την πρόσβαση στο NYSE, το Curb Exchange και το Chicago Board of Trade. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News