Σαν Σήμερα Παρασκευή 16/07/2021, 08:40
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πού οδήγησε το κυκλοφοριακό πρόβλημα του 1935;

Το πρώτο παρκόμετρο

Πού οδήγησε το κυκλοφοριακό πρόβλημα του 1935;

Το πρώτο παρκόμετρο -γνωστό και ως Park-0-Metet No.1- εγκαταστάθηκε σαν σήμερα, 16 Ιουλίου του 1935, στη γωνία των οδών First Steet και Robinson Avenue στην πόλη της Οκλαχόμας.

Η ιδέα ανήκει στον Carl Magee, ο οποίος μετακόμισε στην πόλη το 1927, προερχόμενος από το Μαξικό. Ο ίδιος, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, από την πρώτη στιγμή που έφθασε στην Οκλαχόμα, αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα πάρκινγκ.

Μάλιστα, η έλλειψη επαρκών χώρων στάθμισης, λόγω της συνεχούς αύξησης του αριθμού των αυτοκινήτων, άρχισε να γίνεται «εφιάλτης» τόσο για τον ίδιο όσο και για αρκετούς άλλους.

Προσπαθώντας να βρει μια λύση, επινόησε το παρκόμετρο, το οποίο έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία αρχικά τον Μάιο του 1935. Οι ντόπιοι, όπως ήταν εύλογο, αντέδρασαν έντονα, θεωρώντας παράλογο να πληρώνουν για μία θέση στάθμισης σ’ έναν μη Αμερικανό.

Παρά τις ενστάσεις, όμως, ο Magee ήταν αποφασισμένος και προχώρησε στην ίδρυση της Dual Parking Meter Company. Τι ακριβώς έκανε η συγκεκριμένη εταιρεία; Τοποθέτησε μια σειρά παρκόμετρων κατά μήκος του πεζοδρομίου, ανά περίπου έξι μέτρα.

Αυτός ήταν ο χώρος που αναλογούσε σε κάθε αυτοκίνητο, προκειμένου να σταθμεύσει. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος χώρος είχε ένα περίγραμμα, το οποίο ήταν ζωγραφισμένο με μπλε μπογιά, προκειμένου να ξεχωρίζει.

Η τιμή του πάργκινγκ ανερχόταν σε 1 νίκελ ανά ώρα. Δηλαδή, σε σημερινή αξία, 5 σεντς του δολαρίου.

Η επινόηση του Magee «έπιασε» πολύ γρήγορα, καθώς έβαλε σε τάξη την πόλη, ενώ δημιούργησε μια νέα αγορά με πολλές προοπτικές, δεδομένης της αυξητικής χρήσης του αυτοκινήτου.

Μέχρι τη δεκαετία του 1940, σ’ όλη την επικράτεια των ΗΠΑ είχαν εγκατασταθεί 140.000 παρκόμετρα.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News