Σαν Σήμερα Τετάρτη 16/06/2021, 09:35
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Μία απόφαση – σταθμός για τις πατέντες

Μία απόφαση – σταθμός για τις πατέντες

16 Ιουνίου 

1980: Το ανώτατο Διακστήριο των ΗΠΑ διακηρρύσει ότι είναι δυνατή η κατοχύρωση πατέντας για ζωντανούς οργανισμούς, που είναι προϊόντα της ανθρώπινης εφευρετικότητας. Η απόφαση δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε προφανής. Ελήφθη με ψήφους 5 υπέρ, 4 κατά στην υπόθεση Diamond Vs. Chakrabarty, με την οποία κρίθηκε έγκυρη η πατέντας για γενετικά τροποποιημένα βακτήρια, που μπορούν να διασπάσουν το αργό πετρέλαιο. 

Η γενετίστρια Ananda Mohan Chakrabarty, που εργαζόταν για την General Electric, είχε αναπτύξει ένα βακτήριο που μπορούσε να διασπάσει το αργό πετρέλαιο, με στόχο να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων. Η General Electric κατέθεσε αίτηση να κατοχυρώσει την πατέντα του βακτηρίου στις ΗΠΑ, εγγράφοντας την Chakrabarty ως εφευρέτη. Η αίτηση απορρίφθηκε όμως καθώς τότε υπήρχε η αντίληψη πως οι ζωντανοί οργανισμοί δεν μπορούν να είναι αντικείμενο πατέντας.  

Το Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των δύο πλευρών στις 17 Μαρτίου 1980 και ανακοίνωσε την απόφασή του στις 16 Ιουνίου του ίδιου έτους. Η πατέντα κατοχυρώθηκε τελικά και επισήμως στις 31 Μαρτίου 1981. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News