Σαν Σήμερα Παρασκευή 11/06/2021, 08:47
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πτώση ενός κολοσσού και η κατάρρευση του μύθου

Η πτώση ενός κολοσσού και η κατάρρευση του μύθου

11 Ιουνίου

 

1982: Η Ουάσιγκτον ανακοινώνει βαρύτατους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει τις αμερικανικές χαλυβουργίες έναντι του ξένου ανταγωνισμού, που όπως τονίζει στηρίζεται στο φθηνό εργατικό δυναμικό και τις κρατικές επιδοτήσεις. Ο εμπορικός πόλεμος άρχιζε. 

 

1987: Ο Μάρτιν Σόρελ, διευθύνων σύμβουλος της WPP, αιφνιδιάζει τον διαφημιστικό κόσμο με μία επιθετική προσφορά εξαγοράς της JWT Group, μητρικής της διαφημιστικής J. Walter Thompson και της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Hill & Knowlton. Η αρχική προσφορά ήταν 45 δολάρια ανά μετοχή και δύο εβδομάδες αργότερα ανέβηκε στα 55 δολάρια ανά μετοχή. Η JWT είπε τελικά το «ναι» και ολοκληρώθηκε η πρώτη επιθετική εξαγορά διαφημιστικής εταιρείας. Γκρεμίστηκε έτσι ο μύθος που ήθελε τις εταιρείες υπηρεσιών να έχουν «ανοσία» σε επιθετικές κινήσεις, επειδή το βασικό asset τους, το ανθρώπινο δυναμικό, θα μπορούσε πολύ απλά να επιλέξει να πάει αλλού. 

 

2002: Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης διαγράφει τη χαλυβουργία Bethlehem Steel, ύστερα από έναν αιώνα παρουσίας στους δείκτες του. Την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης η αξία της μετοχής είχε πέσει στα 25 σεντ. Ήταν χαμηλότερη του 1 δολαρίου επί 30 ημέρες, γεγονός που έφερε τη διαγραφή της. Άλλοτε σύμβολο της αμερικανικής βιομηχανικής ισχύος και μέλος του Dow Jones με τα 30 «βαριά χαρτιά» της Wall Street από το 1929 έως και το 1997, η Bethlehem είχε έρθει αντιμέτωπη με ζημίες επί πέντε διαδοχικά τρίμηνα. Αιτία ο οξύτατος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, δηλαδή το «τσουνάμι» φθηνού χάλυβα που έφτανε σε αμερικανικό έδαφος. Η εταιρεία είχε 13.000 ενεργούς υπαλλήλους και 74.000 συνταξιούχους (που έπρεπε να καλύψει με το συνταξιοδοτικό της πρόγραμμα) τον Οκτώβριο του 2002, όταν και υπέβαλε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News