Σαν Σήμερα Τρίτη 8/06/2021, 09:56
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς γεννήθηκε το star system του Χόλιγουντ

Πώς γεννήθηκε το star system του Χόλιγουντ

8 Ιουνίου 

1887: Γεννιέται ο πρόγονος της IBM . Ο Χέρμαν Χόλεριθ, 27 ετών, κατοχυρώνει πατέντα για το υπολογιστικό μηχάνημά του. Είναι ο πρόγονος του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κερδίζει διαγωνισμό της στατιστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ (Census Bureau) το 1889 και γίνετα μεγάλη επιτυχία. Ο Χόλεριθι ιδρύει έτσι την Tabulating Machine Company to 1896. Το 1911 ο Τσαρλς Φλιντ, που είχε αποκτήσει τον έλεγχό της, συγχώνευσε την εταιρεία με ακόμη δύο για να συγκροτήσει την Computing Tabulating Recording Company (C-T-R). Η εταιρεία αυτή άλλαξε το όνομά της σε International Business Machines Corporation (ΙΒΜ) το 1924. 

 

1912: Ιδρύεται η Universal Pictures από τον Καρλ Λέμελ με τη συγχώνευση της Independent Moving Picture με αρκετά μικρότερα στούντιο παραγωγής ταινιών. Ο μύθος θέλει τον Λέμελ να επέλεξε το όνομα της εταιερίας όταν είδε ένα φορτηγό της Universal Pipe Fittings να περνάει από μπροστά του. Ο «Θείος Καρλ» όπως τον ήξεραν οι υπάλληλοί του είχε φροντίσει για οικογενειακή ατμόσφαιρα. Είχε τη φήμη εργοδότη με εξαιρετικά καλή συμπεριφορά σε έναν χώρο γεμάτο από «νευρωτικά» αφεντικά. Πιστώνεται την δημιουργία του «star system» του Χόλιγουντ, προσφέροντας στην Μέρι Πίκφορντ παχυλό μισθό και ποσοστό επί των κερδών. 

Η Πικφορντ, η πρώτη μεγάλη σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου, έφτασε να αμείβεται με 10.000 δολάρια την εβδομάδα + 50% από τα κέρδη των προβολών. Εξελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες σταρ του βωβού κινηματογράφου. Το 1929 βραβεύτηκε με Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την πρώτη ομιλούσα ταινία της, την Κοκέτα (Coquette). 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News