Σαν Σήμερα Δευτέρα 7/06/2021, 10:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Η πρώτη Συνθήκη που χώρισε τον κόσμο

Η πρώτη Συνθήκη που χώρισε τον κόσμο

Στις 7 Ιουνίου 1494, θέλοντας να αποφύγουν έναν πόλεμο, Πορτογαλία και Ισπανία υπογράφουν στην πόλη Τορδεσίγιας μία Συνθήκη, με την οποία συμφωνούν να μετατεθεί δυτικότερα ο μεσημβρινός που χώριζε τις κτήσεις των δύο χωρών. 

Η Συνθήκη της Τορδεσίγιας όριζε πλέον τον μεσημβρινό που χώριζε τις Ισπανικές με τις Πορτογαλικές κτίσεις κατά 270 λεύγες δυτικότερα από την προηγούμενη συμφωνία. Δηλαδή, το όριο είχε τοποθετηθεί πλέον 370 λεύγες (περίπου 1110 ναυτικά μίλια ή 2055 χλμ) δυτικότερα των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου. Η συνθήκη αυτή, ωφέλησε τους Πορτογάλους οι οποίοι μετά από λίγα χρόνια, απέκτησαν το εμπορικό μονοπώλιο με την Ινδία ενώ οι Ισπανοί, ανακαλύπτοντας πως τελικά δεν είχαν φτάσει στην Ασία αλλά σε μία νέα ήπειρο, είχαν μείνει πολύ μακριά από αυτό τον στόχο. Με την νέα συνθήκη, οι Πορτογάλοι απέκτησαν μεταξύ άλλων τη Βραζιλία.  

Με τον όρο Αλεξανδρινή γραμμή (“Λίνεα Αλεξανδρίνα“) έμεινε στην ιστορία του ως διαιτησία, η επίσημη γραμμή που χαράχθηκε το 1494.

Με την διευθέτηση αυτή της Αλεξανδρινής γραμμής αποσοβήθηκε η πολεμική σύρραξη μεταξύ των Ισπανών και Πορτογάλων που είχαν αρχίσει ήδη τις σχετικές προπαρασκευές.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News