Σαν Σήμερα Πέμπτη 27/05/2021, 09:56
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πήρε δάνειο 100 δολαρίων και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

Τα εγκαίνια της «Χρυσής Πύλης» και η βύθιση του θωρηκτού Βίσμαρκ

Πήρε δάνειο 100 δολαρίων και έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

27 Μαΐου

1794 – Γεννιέται ο πρώτος Αμερικανός, που απέκτησε μία τεράστια περιουσία. Ο λόγος για τον Κορνήλιους Βάντερμπιλντ, ο οποίος γεννήθηκε ως το τέταρτο από τα εννέα παιδιά μίας οικογένειας σε μία μικρή φάρμα του Στέιτεν Άιλαντ. Ο «τεμπέλης» και «σπάταλος» πατέρας του, όπως ο ίδιος τον έχει χαρακτηρίσει, κρατούσε την οικογένειά του στη φτώχεια. Η μητέρα του Φίμπι Βάντερμπιλντ ωστόσο έσωσε τη φάρμα από τη χρεοκοπία με τις αποταμιεύσεις που είχε κρατήσει κρυφές από τον σύζυγό της, τοποθετώντας τις στο ρολόι της κουζίνας.   

Στις 27 Μαΐου του 1810 η Φίμπι έβγαλε 100 δολάρια από το ρολόι της κουζίνας και τα δάνεισε στον 16χρονο γιο της, Κορνήλιους, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει το σκάψιμο και το φύτευμα της καλλιεργήσιμης έκτασης που είχε η οικογένεια. Είχαν κάνει συμφωνία πως εάν τελείωνε τη δουλειά έως τα γενέθλιά του θα του δάνειζε το ποσό για να αγοράσει ένα καΐκι. Ο Βάντερμπιλντ αγόρασε την Swiftsure και άρχισε τις υπηρεσίες ferry στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Σύντομα απέκτησε φήμη για την αξιοπιστία του σε δρομολόγια ακόμη και τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές. Έως τα επόμενα γενέθλιά του είχε όχι μόνο αποπληρώσει το δάνειο στην μητέρα του, αλλά τις είχε δώσει κέρδη 1.000 δολαρίων να τα αποταμιεύσει και αυτά. 

Στον Πόλεμο του 1812 ο Βάντερμπιλντ μετέφερε εμπορεύματα και ανθρώπους, ενώ κέρδισε ένα κρατικό συμβόλαιο. Χρησιμοποίησε τα έσοδα για να αγοράσει δύο ατμόπλοια. Είχε μολις αρχίσει να χτίζει την αυτοκρατορία του. Όταν πέθανε στα 82 του χρόνια είχε περιουσία 105 εκατ. δολαρίων και ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Σε σημερινά χρήματα θα αντιστοιχούσαν σε πάνω από 3 δισ. δολάρια.

 

1937 – Εγκαινιάζεται η Γέφυρα «Γκόλντεν Γκέιτ» του Σαν Φρανσίσκο, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της πόλης. Το εμβληματικό έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες για να ολοκληρωθεί. Την ημέρα των εγκαινίων διέσχισαν την κρεμαστή γέφυρα 200.000 άνθρωποι. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών.

1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το βρετανικό πολεμικό ναυτικό βυθίζει το γερμανικό θωρηκτό «Βίσμαρκ» στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Περίπου 2.000 άνδρες του πληρώματος χάνουν τη ζωή τους.

1999 – Ο «Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι παρουσιάζεται στο Μιλάνο μετά από 20 χρόνια εργασιών συντήρησης.

2016 – Ο Μπαράκ Ομπάμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.

1993 – Πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση στο μουσείο τέχνης Ουφίτσι στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Πάνω από τριάντα πίνακες καταστράφηκαν ή υπέστησαν φθορές λόγω της έκρηξης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News