Σαν Σήμερα Τετάρτη 12/05/2021, 09:27
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Όταν ο πετρελαϊκός πλούτος γίνεται κατάρα

Όταν ο πετρελαϊκός πλούτος γίνεται κατάρα

12 Μαΐου

2006:  Περίπου 200 άτομα σκοτώθηκαν σε έκρηξη πετρελαίου κοντά στο Λάγος της Νιγηρίας, όταν ντόπιοι έκαναν τρύπες για να κλέψουν καύσιμα.

Οι εικόνες ήταν σοκαριστικές, με δεκάδες καμένα πτώματα πάνω σε μία παραλία με χρυσή αμμουδιά ή να επιπλέουν στο νερό.

Παρά τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, ο λαός της Νιγηρίας ζει στη φτώχεια και την ανέχεια. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν τρύπες στους αγωγούς, αψηφώντας τους κινδύνους, για να κλέψουν πετρέλαιο, είτε για να το χρησιμοποιήσουν ως καύσιμο για το μαγείρεμα ή για να το πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο κόσμος επιμένει να τρυπά τους αγωγούς παρά τους κινδύνους, ενώ το κράτος δεν έχει τους πόρους να φυλάξει κάθε αγωγό.

Το δυστύχημα του 2006 ήταν ένα ακόμα σε μία σειρά από εκρήξεις τα τελευταία χρόνια. Τον Σεπτέμβριο του 2004, αγωγός πετρελαίου εξερράγη κοντά στο Λάγος, όταν κλέφτες επιχείρησαν να αποσπάσουν καύσιμα, με αποτέλεσμα 50 άτομα να χαθούν στις φλόγες. Το 1998, στη Ν. Νιγηρία, ανάλογη έκρηξη είχε σκοτώσει πάνω από 1.000 άτομα.

Η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα της Αφρικής, με τις περισσότερες εξορύξεις να πραγματοποιούνται στη νότια περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, μακριά από το Λάγος. Αγωγοί μεταφέρουν το αργό πετρέλαιο σε διυλιστήρια, διασχίζοντας την τεράστια χώρα.

Παρότι η πετρελαϊκή παραγωγή κατά καιρούς ξεπερνά και τα 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, η Νιγηρία βυθίζεται στη διαφθορά, χωρίς να μπορέσει ποτέ να αποτελέσει ένα οικονομικό θαύμα, ανάλογο των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών της Μέσης Ανατολής.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News