Σαν Σήμερα Παρασκευή 30/08/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος του 1 τρισ. δολαρίων ξεκίνησε ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει 1.000 δολάρια

Ο άνθρωπος του 1 τρισ. δολαρίων  ξεκίνησε ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει 1.000 δολάρια

30 Αυγούστου 1930

Γεννιέται στην Όμαχα της Νεμπράσκα ο Γουόρεν Μπάφετ. Η οικογένειά του δεν ήταν πλούσια, όμως εκείνος έδειξε ενδιαφέρον για τις επενδύσεις από μικρή ηλικία. Λέγεται ότι τον ενέπνευσε ένα βιβλίο που είχε δανειστεί από την δημοτική βιβλιοθήκη σε ηλικία 7 ετών: «1.000 τρόποι για να βγάλετε 1.000 δολάρια». Στην σχολική επετηρίδα στην τελευταία χρονιά του λυκείου, πλάι στη φωτογραφία του έγραφε: «Του αρέσουν τα μαθηματικά, μελλοντικός χρηματιστής».

Τελικά, ο Μπάφετ έγινε κάτι παραπάνω από χρηματιστής. Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές όλων των εποχών. 

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας του, της Berkshire Hathaway, μέσω της οποίας κάνει τις διάσημες επενδύσεις του, έσπασε την Τετάρτη το φράγμα του 1 τρισ. δολαρίων. Για την ακρίβεια, η Berkshire είναι η μοναδική αμερικανική εταιρεία εκτός του τεχνολογικού κλάδου που έχει φτάσει σε αυτό το ορόσημο. Οι άλλες εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισ. δολαρίων είναι οι Apple, Nvidia, Microsoft, Alphabet, Amazon.com και Meta Platforms.

Ο 94χρονος σήμερα Μπάφετ βρίσκεται στο τιμόνι της Berkshire Hathaway από το 1965. Από τότε, η μετοχή της ενισχύθηκε πάνω από 5.600.000% ή περίπου 20% σε ετήσια βάση (δηλαδή με ρυθμούς σχεδόν διπλάσιους από την αντίστοιχη απόδοση που δίνει στο ίδιο διάστημα ο S&P 500).  

Παρότι ο Μπάφετ έχει δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, εξακολουθεί να διαθέτει 144,9 δισ.  δολάρια και τον τίτλο του 6ου πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Ο άνθρωπος του 1 τρισ. δολαρίων  ξεκίνησε ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει 1.000 δολάρια-1
φωτ.: AP

Άλλωστε είχε αποφασίσει από τα 10 του χρόνια κιόλας ότι αυτό που ήθελε να κάνει στη ζωή του ήταν να βγάζει χρήματα. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού που έκανε στη Νέα Υόρκη με τον πατέρα του, συνέφαγε με τον Ολλανδό Ατ Μολ, έναν εντυπωσιακό χρηματιστή της Wall Street. «Μετά το γεύμα, ήρθε ένας τύπος με ένα δίσκο, που είχε πάνω του διάφορα είδη από φύλλα καπνού. Ο κ. Μολ διάλεξε τα φύλλα που ήθελε και εκείνος του έφτιαξε ένα πούρο. Και τότε σκέφτηκα: Αυτό είναι, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό. Ένα πούρο κατά παραγγελία»,  θυμάται ο Μπάφετ για την ημέρα που έμελλε να καθορίσει την υπόλοιπη ζωή του.

Ένα χρόνο αργότερα, δοκίμασε για πρώτη φορά την τύχη του στη Wall Street. Στα 11 χρόνια του αγόρασε τρεις μετοχές της πετρελαϊκής Cities Services Preferred, στα 38 δολάρια. Παρότι η τιμή της μετοχής κατρακύλησε ως τα 27 δολάρια, ο νεαρός Μπάφετ παρέμεινε ψύχραιμος και δεν την πούλησε παρά μόνο όταν άγγιξε τα 40 δολάρια, βγάζοντας ένα μικρό κέρδος. Όταν τελικά είδε την τιμή της Cities Services Preferred να εκτοξεύεται σχεδόν στα 200 δολάρια, λίγο καιρό αργότερα, ο Μπάφετ πήρε ένα καλό μάθημα και εμπνεύστηκε την επενδυτική στρατηγική για την οποία είναι διάσημος μέχρι και σήμερα: «Buy and hold», ή «αγόρασε και περίμενε», όπως θα λέγαμε στα ελληνικά.  

Ο άνθρωπος του 1 τρισ. δολαρίων  ξεκίνησε ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει 1.000 δολάρια-2
φωτ.: AP

Πάνω σε αυτή τη στρατηγική, ο Μπάφετ έχτισε το προφίλ του «σοφού της Όμαχα», όπως τον αποκαλούν,  και μετέτρεψε την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του, της Berkshire Hathaway στο «Γούντστοκ του καπιταλισμού». Κάθε χρόνο, μερικές δεκάδες χιλιάδες μέτοχοι της εταιρείας του Μπάφετ συγκεντρώνονται στην Όμαχα για ένα παράξενο τετραήμερο φεστιβάλ που τα έχει όλα. Περίπτερα όπου οι δεκάδες επιχειρήσεις που έχουν εξαγοραστεί από την Berkshire πωλούν τα προϊόντα τους, επενδυτικά σεμινάρια, ευκαιρίες για networking, παρουσιάσεις βιβλίων, ακόμα και διασημότητες.

Κάθε χρόνο, χαμένος μέσα στο πλήθος και τα περίπτερα, ο πιο συμπαθής από τους κροίσους αυτού του κόσμου παίζει χαρτιά, τρώει παγωτά, ποζάρει για selfies με τους θαυμαστές του και κυρίως πίνει τη μία Coca Cola μετά την άλλη. Αυτή η λατρεία του για το αναψυκτικό που θεωρείται συνώνυμο του αμερικανικού τρόπου ζωής, ήταν που τον οδήγησε το 1988 να επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην Coca Cola Company. «Αποτελούμαι κατά το ένα τέταρτο από Coca Cola», είχε πει κάποτε στο περιοδικό Fortune, αποκαλύπτοντας ότι πίνει τουλάχιστον πέντε κουτάκια την ημέρα.

Ο άνθρωπος του 1 τρισ. δολαρίων  ξεκίνησε ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει 1.000 δολάρια-3
φωτ.: AP

Άλλωστε, ο Μπάφετ ζει την «all American» καθημερινότητα και διαμορφώνει το χαρτοφυλάκιό του αναλόγως. Πιστός στην αρχή του να μην επενδύει σε εταιρείες τις οποίες δεν καταλαβαίνει, προτιμά εδώ και πέντε δεκαετίες να ποντάρει στον Αμερικανό καταναλωτή. Σήμερα, η Berkshire Hathaway πουλά στους Αμερικανούς τα πάντα: Από τούβλα και μπαταρίες έως εσώρουχα και καουμπόικες μπότες. Με δραστηριότητες από τη μεταποίηση έως το λιανεμπόριο και από τις ασφάλειες έως τους σιδηροδρόμους, οι θυγατρικές της Berkshire Hathaway απασχολούν 360.000 άτομα.

Όσο για τον ίδιο τον Μπάφετ, που πλέον έχει περιουσία 100 δισ. δολαρίων, είναι γνωστός για το λιτό τρόπο ζωής του. Μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ζει ακόμα στο ίδιο σπίτι που αγόρασε το 1957 αντί 31.500 δολαρίων και τρώει στα McDonald’s πληρώνοντας με κουπόνια.

Ο άνθρωπος του 1 τρισ. δολαρίων  ξεκίνησε ψάχνοντας τρόπους για να βγάλει 1.000 δολάρια-4
φωτ.: AP

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News