Σαν Σήμερα Πέμπτη 4/07/2024, 07:01
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Πώς έγιναν υπερδύναμη οι ΗΠΑ – Όταν αγόρασαν 2,1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα για 15 εκατ. δολάρια

Πώς έγιναν υπερδύναμη οι ΗΠΑ – Όταν αγόρασαν 2,1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα  για 15 εκατ. δολάρια

4 Ιουλίου 1803 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Thomas Jefferson, ανακοινώνει στους Αμερικανούς την εξαγορά της Λουιζιάνα από τη Γαλλία.

Με την εξαγορά της Λουιζιάνα, οι ΗΠΑ σχεδόν διπλασίασαν το μέγεθός τους. Πρόκειται για μία από τις πιο κολοσσιαίες αγοραπωλησίες γης στην ιστορία, αφού αφορούσε περιοχή μεγαλύτερη από αυτήν που καλύπτουν σήμερα η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ελβετία μαζί.

Συνολικά 15 πολιτείες -ολόκληρες ή κομμάτια τους- θα σχηματιστούν από αυτά τα 2,1 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια περιοχή που εκτείνεται από τον Κόλπο του Μεξικού έως τον Καναδά και από τον ποταμό Μιζούρι έως τα Βραχώδη Όρη.

Η εξαγορά της Λουιζιάνα: Πόσο φθηνά πλήρωσε η Αμερική για να γίνει υπερδύναμη-1
Πηγή: National Geographic

Όσο για το τίμημα; Στα 15 εκατ. δολάρια ή στα 4 σεντς ανά έικρ ήταν μία απίστευτη ευκαιρία.

 «Άσε τη χώρα να πανηγυρίσει. Γιατί αγόρασες την Λουιζιάνα πάμφθηνα», είπε ο στρατηγός Horatio Gates στον Jefferson, όταν έγιναν γνωστές οι λεπτομέρειες του deal στην Ουάσιγκτον.

Πλούσια σε χρυσό, ασήμι και άλλα μεταλλεύματα, με τεράστια δάση και ατελείωτη γη για καλλιέργειες, τα νέα αυτά εδάφη θα κάνουν την Αμερική απίστευτα πλούσια.

«Μαζί με την Κήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Σύνταγμα, αυτό είναι ένα από τα τρία πράγματα που δημιούργησαν τις σύγχρονες Ηνωμένες Πολιτείες», λέει ο Douglas Brinkley, διευθυντής του Eisenhower Center for American Studies στη Νέα Ορλεάνη.

Ο  Charles Cerami, συγγραφέας του «Jefferson’s Great Gamble», συμφωνεί: «Εάν δεν είχαμε κάνει αυτή την αγορά, δεν θα υπήρχε καμία πιθανότητα να γίνουμε μία δύναμη σε αυτή την ήπειρο. Αυτό, με τη σειρά του, θα σήμαινε ότι οι ιδέες μας για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα είχαν λιγότερο βάρος στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό ήταν το κλειδί για την παγκόσμια επιρροή μας».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η σύγχρονη κιβωτός του Νώε βρίσκεται στη Νορβηγία – Πώς θα σώσει τον κόσμο

500 εκατομμύρια για ένα ψωμί – Γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται το νεότερο νόμισμα του κόσμου

Το νησί του καλοκαιριού: Πώς οι κάτοικοί του κατάργησαν τον χρόνο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News