Σαν Σήμερα Τρίτη 27/10/2020, 10:40
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άνθρωπος που μισούσε τις προβλέψεις

27 Οκτωβρίου 

1811: Γεννιέται ο εφευρέτης Ισαάκ Μέριτ Σίνγκερ στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Κατοχύρωσε την πατέντα για την πρώτη πρακτική εκδοχή της ραπτομηχανής, πολύ κοντά στη μορφή που την γνωρίζουμε και σήμερα. 

 

1858: Ανοίγει το πρώτο κατάστημα της εταιρείας R.H. Macy Company. Μέσα στον επόμενο αιώνα η Macy’s θα γίνει η κορυφαία αλυσίδα πολυκαστημάτων στον κόσμο βάσει πωλήσεων. 

 

1929: Ο Πίτερ Ντρούκερ, μία εμβληματική μορφή στην ιστορία του management, δημοσιεύει την πρώτη του οικονομετρική μελέτη σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Σε αυτήν παρουσιάζει ένα μοντέλο, το οποίο καταδεικνύει πως «το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης δεν μπορεί να συνεχίσει να ανεβαίνει». Τις δύο επόμενες ημέρες ο Dow Jones έρχεται αντιμέτωπος με ελεύθερη πτώση, η οποία έμεινε στην ιστορία ως το Μεγάλο Κραχ. «Τότε είναι που σταμάτησα ή προσπάθησα να σταματήσω να κάνει προβλέψεις» έχει ομολογήσει ο Ντρούκερ. 

 

1997: Η 27η Οκτωβρίου είναι κάθε άλλο παρά γούρικη για τη Wall Street. Ενεργοποιείται για πρώτη φορά ο λεγόμενος «διακόπτης ασφαλείας», αφού λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίαση ο Dow βρίσκεται να κάνει βουτιά 323,42 μονάδων. Την επομένη η αγορά ανακάμπτει εντυπωσιακά με τον Dow σε άνοδο-ρεκόρ της τάξης των 337,1 μονάδων. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News