Σαν Σήμερα Πέμπτη 25/05/2023, 07:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Τα χαμένα παιδιά στο γάλα: Όταν τα γαλακτοκομεία κάνουν δουλειά ντετέκτιβ

Τα χαμένα παιδιά στο γάλα: Όταν τα γαλακτοκομεία κάνουν δουλειά ντετέκτιβ

25 Μαΐου 1979

Το πρωινό της 25ης Μαΐου του 1979, ο 6χρονος Etan Patz περπάτησε δύο τετράγωνα, από το σπίτι του, ως τη στάση του σχολικού του, στο Μανχάταν. Ήταν η πρώτη φορά που τον άφηναν να πάει μόνος του στο σχολικό. Αλλά και η τελευταία φορά που θα τον έβλεπαν οι γονείς του. Κάπου σε αυτή τη σύντομη απόσταση, ο Etan απήχθη από  κάποιον άγνωστο.

Σε μία εποχή πριν τα κινητά με GPS και τα μηνύματα Amber Alert, οι γονείς του έκαναν τα πάντα για να τον βρουν. Ο Etan έγινε ένα από τα πρώτα παιδιά των οποίων η φωτογραφία τυπώθηκε πάνω σε κουτιά του γάλατος.

Το σκεπτικό ήταν πανέξυπνο: Σχεδόν κάθε οικογένεια αγοράζει γάλα, επομένως ένα πρόσωπο που είναι τυπωμένο πάνω στα κουτιά μπαίνει σε κάθε σπίτι της Αμερικής. Το 1984 δημιουργήθηκε και το  Missing Children Milk Carton Program. Όμως τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που θα περίμενε κανείς. Τελικά, τα παιδιά που βρέθηκαν εξαιτίας του γάλατος ήταν ελάχιστα.

Δυστυχώς, ο Etan Patz δεν ήταν ένα από αυτά.

Τα χαμένα παιδιά στο γάλα: Όταν τα γαλακτοκομεία κάνουν δουλειά ντετέκτιβ-1
O Stanley Patz με τον γιο του, Ari, κρατούν τη φωτογραφία του αγνοούμενου Etan (φωτ.: AP)

Οι γονείς του, Julie και Stanley Patz, δεν συνειδητοποίησαν ότι ο γιος τους αγνοούνταν παρά πολύ αργότερα εκείνη τη μέρα, όταν δεν επέστρεψε από το σχολείο. Γρήγορα έμαθαν ότι δεν είχε φτάσει ποτέ στην τάξη του, στην πρώτη δημοτικού, εκείνη την ημέρα. Δεν είχε πάρει ποτέ το σχολικό. Όταν κάλεσαν την αστυνομία, στήθηκε μία έρευνα σε ολόκληρη την Αμερική, που έμελλε να διαρκέσει έως το 2017, όταν ο Pedro Hernandez καταδικάστηκε για την απαγωγή και τη δολοφονία του.

Όμως, το πρόσωπο του Etan πάνω στα κουτιά με το γάλα σε ολόκληρη τη χώρα, με ένα μήνυμα που ενθάρρυνε τους καταναλωτές να καλέσουν τις αρχές εάν τον έχουν δει, προκάλεσε αίσθηση. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ronald Reagan, ανακήρυξε την 25η Μαΐου Εθνική Ημέρα των Χαμένων Παιδιών το 1983 και έπαιξε έναν ρόλο στην ίδρυση του National Center for Missing and Exploited Children.

Τις επόμενες δεκαετίες, υπήρξαν ψευδείς ομολογίες, λανθασμένα στοιχεία, ακόμα και νεαροί που εμφανίζονταν στο κατώφλι των Patz, ισχυριζόμενοι ότι ήταν ο Etan. Το 2000, οι αρχές ανακήρυξαν το αγόρι νομικά νεκρό και η υπόθεση «πάγωσε».

Όμως, αυτή άνοιξε ξανά το 2010 και δύο χρόνια αργότερα, οι αρχές οδηγήθηκαν τελικά στον Pedro Hernandez, που ήταν 18 και δούλευε σε ένα μαγαζί κοντά στη στάση του σχολικού, την ημέρα που ο Etan εξαφανίστηκε.

Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι το 1982, ο Hernandez είχε παραδεχθεί σε μία ανοικτή εξομολόγηση στην εκκλησία ότι είχε σκοτώσει ένα μικρό αγόρι. Η οικογένειά του το γνώριζε και όταν οι έρευνες για την υπόθεση του Etan βγήκαν ξανά στη δημοσιότητα, άρχισε να το συζητά.

Τα χαμένα παιδιά στο γάλα: Όταν τα γαλακτοκομεία κάνουν δουλειά ντετέκτιβ-2
φωτ.: AP

Όταν τον ανέκριναν, ο Hernandez ομολόγησε ότι είχε προσελκύσει τον Etan μέσα στο μαγαζί και τον είχε στραγγαλίσει. Μετά, έβαλε το σώμα του σε ένα κουτί και το άφησε σε έναν σωρό με σκουπίδια, λίγο πιο πέρα.

Στη δίκη που έγινε το 2017, κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης.

Όμως, το πρόγραμμα των χαμένων παιδιών στα κουτιά του γάλατος είχε διακοπεί προ πολλού.

Έως το 1985, περίπου 700 ανεξάρτητα γαλακτοκομεία στις ΗΠΑ τύπωναν τις φωτογραφίες αγνοούμενων παιδιών στις συσκευασίες τους. Την εποχή εκείνη, οι Αμερικανοί απέκτησαν συναίσθηση ότι πολλά παιδιά χάνονται κάθε χρόνο, όμως ελάχιστα βρέθηκαν εξαιτίας του προγράμματος.

Μία από αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις ήταν εκείνη της Bonnie Lohman. Το κορίτσι ήταν μόλις τριών ετών όταν η μητέρα και ο πατριός του το άρπαξαν από το σπίτι του πατέρα του. Ο πατέρας επικοινώνησε με το National Child Safety Council και έβαλε τη φωτογραφία της Bonnie στο πρόγραμμα με τα κουτιά του γάλατος, παρότι διέφερε από τα περισσότερα παιδιά του συμμετείχαν: Δεν την είχε αρπάξει ένας ξένος, αλλά μέλος της οικογένειάς της.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, η Bonnie βρισκόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο Κολοράντο με τον πατριό της, όταν αναγνώρισε τη φωτογραφία της στο γάλα. Δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να διαβάσει τη λέξη «αγνοείται» και δεν κατάλαβε τη σημασία της φωτογραφίας. Μάλιστα, ο πατέρας της αγόρασε το κουτί και την άφησε να το κρατήσει. Όταν η Bonnie άφησε τυχαία την κομμένη φωτογραφία στο σπίτι των γειτόνων της, μαζί με μερικά παιχνίδια, εκείνοι κατάλαβαν τι είχε συμβεί και κάλεσαν την αστυνομία. Η Bonnie βρέθηκε ξανά με τον πατέρα της όταν ήταν 7 ετών.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Το αγόρι στη φούσκα: Το παιδί που άλλαξε τον κόσμο χωρίς ποτέ να τον αγγίξει

Το μωρό ενός ήρωα, μια απαγωγή και ο κανόνας του χρυσού: Το έγκλημα που συντάραξε μια χώρα

Γιατί λέμε «Jumbo»; Τα αεροπλάνα, τα παιχνίδια και η τραγική ιστορία του μεγαλύτερου ελέφαντα στον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News