Σαν Σήμερα Τρίτη 28/03/2023, 06:54
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Με ροζ μουστάκια και έμπνευση από τη Ζιμπάμπουε: Η ιστορία της Lyft και ο πόλεμος με την Uber

Με ροζ μουστάκια και έμπνευση από τη Ζιμπάμπουε: Η ιστορία της Lyft και ο πόλεμος με την Uber

28 Μαρτίου 2019

Η τιμή διάθεσης των μετοχών της Lyft ορίζεται στα 72 δολάρια, εν όψει της αυριανής εισόδου της εταιρείας στο χρηματιστήριο, ανεβάζοντας την αποτίμησή της στα 24 δισ. δολάρια.

Η ιστορία της Lyft είχε ξεκινήσει 12 χρόνια νωρίτερα, όταν ο Logan Green ίδρυσε την Zimride, μια εταιρεία που έδινε στους φοιτητές των αμερικανικών πανεπιστημίων τη δυνατότητα του ride-sharing, δηλαδή το να μπορούν να μοιραστούν με κάποιον ξένο τη διαδρομή -αλλά και τα έξοδα της βενζίνης- όταν ταξιδεύουν πίσω στα σπίτια τους για τις γιορτές και τις διακοπές.

Με ροζ μουστάκια και έμπνευση από τη Ζιμπάμπουε: Η ιστορία της Lyft και ο πόλεμος με την Uber-1
φωτ.: AP

Ο Green εμπνεύστηκε την ιδέα αυτή από ένα ταξίδι που είχε κάνει στη Ζιμπάμπουε, όπου είχε δει ντόπιους να χρησιμοποιούν δίκτυα carpooling για τις μετακινήσεις τους.  

Ο ίδιος, άλλωστε, έβαζε αγγελίες σε σάιτ όπως το Craigslist για να βρει άλλους ταξιδιώτες με κενές θέσεις στο αυτοκίνητό τους, όταν ταξίδευε μεταξύ της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια και του Λος Άντζελες, για να δει την κοπέλα του.

Ο John Zimmer, που τότε ήταν αναλυτής της Lehman Brothers, χρησιμοποιούσε και αυτός το carpooling όταν ήταν φοιτητής στο Cornell University, για να πηγαίνει στη Νέα Υόρκη. Έτσι, όταν είδε ένα post στο Facebook για την Zimride αποφάσισε να έρθει σε επαφή με τον Green μέσω ενός κοινού φίλου.

Τον Μάιο του 2012, η Lyft κάνει το ντεμπούτο της στο Σαν Φρανσίσκο, σαν υπηρεσία της Zimride για μικρότερες διαδρομές. Τα αυτοκίνητα που συμμετέχουν στην υπηρεσία δεν περνούν απαρατήρητα, καθώς έχουν κρεμασμένα στο μπροστινό τους μέρος μεγάλα, ροζ, χνουδωτά μουστάκια.

Τα μουστάκια είναι μια ιδέα του Ethan Eyler, ιδρυτή της Carstache, ο οποίος πουλά πολλά τέτοια διακοσμητικά στους Zimmer και Green και αργότερα πιάνει δουλειά στην Lyft ως brand manager.

Το 2013 η Zimride μετονομάζεται σε Lyft και εστιάζει στις σύντομες διαδρομές. Η εταιρεία πουλά τελικά την δραστηριότητα carpooling της Zimride στην Enterprise Rent-A-Car.

Θα ακολουθήσει ένας σκληρός πόλεμος με την Uber, με περιστατικά εταιρικής κατασκοπείας και επικές μάχες για τους οδηγούς.

Σήμερα, η Lyft έχει αφήσει πια στην άκρη τα ροζ μουστάκια, αλλά δεν έχει καταφέρει να πλησιάσει την Uber. Σε αντίθεση με την πολύ μεγαλύτερη ανταγωνίστριά της που τον καιρό της πανδημίας στηρίχθηκε στο delivery φαγητού για να κρατήσει τόσο τους πελάτες όσο και τους οδηγούς της, η Lyft δυσκολεύτηκε να πείσει τους οδηγούς να κάτσουν και πάλι πίσω από το τιμόνι όταν τελείωσαν τα lockdowns.

H Lyft δεν έχει βγάλει ποτέ της κέρδη και αυτή τη στιγμή, η κεφαλαιοποίησή της έχει πέσει κάτω από τα 4 δισ. δολάρια, πολύ μακριά από τα επίπεδα του IPO.

Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Lyft, ο βετεράνος της Amazon, David Risher, θα πάρει τη θέση του CEO, καθώς οι συνιδρυτές Logan Green και John Zimmer θα εγκαταλείψουν τις διοικητικές τους θέσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Είναι αυτό το πιο μισητό αυτοκίνητο που κυκλοφορεί στους δρόμους; Σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο

Ποιο αυτοκίνητο είναι το best seller όλων των εποχών; Απλή ερώτηση, απροσδόκητη απάντηση

Το αγαπημένο σας αυτοκίνητο ήταν ιδέα του Χίτλερ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News