Σαν Σήμερα Τρίτη 21/03/2023, 07:00
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο αργός και επώδυνος θάνατος του Twitter ή πώς να «κάψετε» 44 δισ. δολάρια

Ο αργός και επώδυνος θάνατος του Twitter ή πώς να «κάψετε» 44 δισ. δολάρια

21 Μαρτίου 2006

«Απλά στήνω το twttr μου», έγραφε ακριβώς σαν σήμερα ο Jack Dorsey, στο πρώτο tweet στην ιστορία του Twitter.

Ενδεχομένως να είχε επιλέξει κάτι πιο εμπνευσμένο, εάν γνώριζε τότε ότι από αυτό το παρθενικό tweet θα ξεκινούσε ένα φαινόμενο με περισσότερους από 230 εκατ. ενεργούς χρήστες την ημέρα, που θα έφτανε να αξίζει 44 δισ. δολάρια.   

Και να φανταστεί κανείς ότι η επικοινωνία δεν ήταν ποτέ το δυνατό σημείο του Dorsey. Στα παιδικά του χρόνια στο Σεν Λούις, ήταν ένα λεπτό, ντροπαλό αγόρι με δυσκολία στην άρθρωση. Εξαιτίας αυτού του προβλήματος, απέφευγε να μιλά ή να παίζει με τα άλλα παιδιά, αλλά προτιμούσε να περνά τον καιρό του βυθισμένος σε μία παράξενη εμμονή με τα τρένα και τους χάρτες. Μαζί με τον αδερφό του, περίμεναν ώρες ατέλειωτες στους σταθμούς των τρένων ελπίζοντας να πετύχουν κάποια αμαξοστοιχία να περνά, για να την καταγράψουν στην κάμερά τους.

Με τα χρόνια, ο Dorsey ανακάλυψε τη νέα του μανία, τον ασύρματο της αστυνομίας. Του άρεσε να ακούει τα σύντομα μηνύματα των αστυνομικών και γρήγορα ανέπτυξε ένα σύστημα που τα χρησιμοποιούσε για να εντοπίζει και να παρακολουθεί τη θέση των περιπολικών και των ασθενοφόρων πάνω στο χάρτη. Αρκετά αργότερα, θα εξηγούσε πώς ο ασύρματος της αστυνομίας του έδωσε τη βασική ιδέα για το Twitter. «Πάντα λένε το πού πάνε, τι κάνουν και πού βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Και από εκεί μου ήρθε η ιδέα για το Twitter, τώρα που ο καθένας μας έχει πάνω του ένα smartphone. Ξαφνικά, μπορούσα να δώσω πληροφορίες για το πού βρίσκομαι, τι κάνω, πού πηγαίνω και πώς νιώθω. Και μετά, αυτό αποστέλλεται σε όλο τον κόσμο».

Κάπως έτσι, ενώ δούλευε για μια εταιρεία λογισμικού του Σαν Φρανσίσκο, ο Dorsey μοιράστηκε με το αφεντικό του, τον Evan Williams, την ιδέα του. Μαζί με τον προγραμματιστή Biz Stone, αποτέλεσαν την τριάδα των ιδρυτών του Twitter.

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Elon Musk, ο Dorsey παρέμεινε στην εταιρεία για λίγο καιρό, αλλά πλέον έχει αποχωρήσει και προ ημερών εγκαινίασε μια νέα πλατφόρμα social mediα, που ονομάζεται Bluesky.

Άλλωστε, είναι πλέον σαφές ότι ο Musk δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με το Twitter. Ο CEO της Tesla αγόρασε την εταιρεία με όραμα να μετατρέψει το social network σε μία πλατφόρμα της ελευθερίας του λόγου. Αυτό που  περιέγραφε σαν μια «de facto πλατεία της πόλης».

Όμως, πολύ γρήγορα διαπίστωσε ότι το Twitter απειλούνταν με χρεοκοπία, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε σαρωτικές απολύσεις. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το προσωπικό της εταιρείας έχει πέσει κάτω από τα 2.000 άτομα, από 7.500 άτομα προηγουμένως. Και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά ακόμα και στους πιο περιστασιακούς χρήστες της πλατφόρμας.

Το Twitter εμφανίζει συχνά δυσλειτουργίες και προβλήματα, ενώ η εμπειρία των χρηστών έχει χαλάσει εντελώς, εξαιτίας των διαφόρων πειραμάτων του Elon Musk με τους πιστοποιημένους λογαριασμούς και την προτεραιοποίηση των tweets.

«Καθώς οι αποτυχίες του Twitter πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, οι χρήστες αναρωτιούνται πόσο ακόμα μπορεί να παραμείνει online», έγραφε πρόσφατα το CNN. Το Atlantic μιλούσε για «τον αργό και επώδυνο θάνατο του Twitter», με τους Financial Times να συμφωνούν, καθώς όπως γράφουν, το Twitter γίνεται πολύ λιγότερο ενδιαφέρον.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Πώς λέγεται το πουλάκι του Twitter και άλλα 9 πράγματα που δεν ξέρατε

Γιατί σκότωσε μια κατσίκα και άλλα 4 πράγματα που δεν ξέρατε για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ

Νηστεία, διαλογισμός και γένια ερημίτη: Είναι ο Τζακ Ντόρσι ο πιο παράξενος δισεκατομμυριούχος; 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News