Σαν Σήμερα Παρασκευή 17/03/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ο υπουργός Μόδας του Λευκού Οίκου: Ο Ρώσος που εφηύρε το κλασικό αμερικανικό στυλ

Ο υπουργός Μόδας του Λευκού Οίκου: Ο Ρώσος που εφηύρε  το κλασικό αμερικανικό στυλ

17 Μαρτίου 2006

Πεθαίνει ο Oleg Cassini, γιος Ρώσων αριστοκρατών που έκανε το στυλ της Jackie Kennedy διάσημο σε όλο τον πλανήτη και έβαλε τη σφραγίδα του στον κόσμο της μόδας. Ήταν 92 ετών.

Ο Oleg Aleksandrovich Cassini γεννήθηκε το 1913 στο Παρίσι, γιος του Ρώσου κόμη Loiewski-Cassini. Ο πατέρα του ήταν πιστός στον τσάρο, με αποτέλεσμα η οικογένεια να χάσει τα πάντα κατά την Επανάσταση των Μπολσεβίκων του 1917. Μετακόμισαν στη Φλωρεντία και άλλαξαν το επίθετό τους σε Cassini, που ακούγεται πιο ιταλικό. Εκεί, η μητέρα του έστησε ένα επιτυχημένο μαγαζί με ρούχα, για να στηρίξει οικονομικά την οικογένεια. Αυτό στάθηκε αφορμή για να ενδιαφερθεί ο Cassini για τη μόδα.

Στα νιάτα του, ο Cassini σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, καλές τέχνες στην Accademia di Belle Arti Firenze υπό τον ζωγράφο Giorgio de Chirico και μαθήτευσε πλάι στον Γάλλο σχεδιαστή Jean Patou. Συμμετείχε σε διάφορους διαγωνισμούς μόδας στο Τορίνο και με τα χρηματικά έπαθλα που κέρδισε, μπόρεσε να ανοίξει την πρώτη του μπουτίκ στη Ρώμη.

Ο υπουργός Μόδας του Λευκού Οίκου: Ο Ρώσος που εφηύρε  το κλασικό αμερικανικό στυλ-1
φωτ.: AP

Το 1936 μαζί με τον αδερφό του Ghighi Cassini μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Oleg άρχισε να εργάζεται σε διάφορα καταστήματα. Ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη, ο Cassini παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, την Merry Fahrney. Η Fahrney ήταν η κληρονόμος μιας μεγάλης φαρμακευτικής περιουσίας, αλλά ο Cassini ισχυριζόταν ότι εκείνη τον είχε διαλέξει για τον τίτλο του. Όπως και να έχει, ο γάμος τους κατέληξε σε διαζύγιο μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα, με τον νεαρό σχεδιαστή να μετακομίζει στο Χόλιγουντ. Εκεί, ο Cassini άρχισε να εργάζεται ως σχεδιαστής στο τμήμα των ρούχων της 20th Century Fox.

Εξαιτίας αυτής της δουλειάς γνώρισε την διάσημη ηθοποιό Gene Tierney, την οποία και παντρεύτηκε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Cassini έντυνε την Tierney για τις εμφανίσεις της εντός και εκτός της οθόνης, όπως άλλωστε έκανε και με άλλα γνωστά ονόματα της εποχής, όπως η  Audrey Hepburn και η Rita Hayworth.

Υπήρξε ένας μεγάλος γόης, που συνδέθηκε με την Lana Turner, την Marilyn Monroe, αλλά ακόμα και την Grace Kelly, πριν από τον γάμο της με τον πρίγκιπα Rainier του Μονακό.

Ο υπουργός Μόδας του Λευκού Οίκου: Ο Ρώσος που εφηύρε  το κλασικό αμερικανικό στυλ-2
φωτ.: AP

Όμως η μούσα του δεν ήταν άλλη από την Jacqueline Bouvier, με την οποία γνωρίστηκε το 1953. Εκείνη παντρεύτηκε τον John F. Kennedy και όταν ο σύζυγός της εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ, η Πρώτη Κυρία έχρισε τον Cassini «υπουργό Μόδας». Ο πατέρας της, Joseph, ανέλαβε να πληρώσει για τα σχεδόν 300 σύνολα που εκείνος σχεδίασε για τις πρώτες 1.000 ημέρες της φίλης του στον Λευκό Οίκο. Μαζί δημιούργησαν το περίφημο «Jackie Look», ένα νέο κλασικό αμερικανικό στυλ σε μία εποχή που όλες οι προσταγές της μόδας έρχονταν από τους ευρωπαϊκούς οίκους.

Τα φορέματα σε γραμμή Α, τα tailored κοστούμια και τα περίφημα pillbox καπέλα που καθόρισαν το θρυλικό στυλ της Jackie Kennedy, είχαν περάσει από τα χέρια του Cassini (χωρίς να λείπουν και οι ισχυρισμοί ότι κάποιες φορές, αντέγραφε σχέδια γαλλικών οίκων μόδας). Η συνεργασία τους έφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα του.

Ως επιχειρηματίας, ο Cassini υπήρξε ένας καινοτόμος ηγέτης για τη βιομηχανία της μόδας. Ήταν ο πρώτος που κατάλαβε τη δύναμη του ονόματός του ως franchise και έκλεισε περισσότερα από 50 deals για να βάλει τη σφραγίδα του brand του σε είδη όπως γυαλιά ηλίου, ρολόγια και παιδικά ρούχα. Το όνομα Cassini έφτασε στο αποκορύφωμα  της επιτυχίας του να κάνει ετήσιο τζίρο λιανικής 400 εκατ. δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Μόδας του Λευκού Οίκου: Ο Ρώσος που εφηύρε  το κλασικό αμερικανικό στυλ-3
φωτ.: AP

Σπάζοντας τις παραδόσεις της μόδας της εποχής, ο Cassini αρνιόταν να κάνει επιδείξεις με τους άλλους σχεδιαστές στη Νέα Υόρκη, αλλά προτιμούσε να στέλνει τα ρούχα του απευθείας στο κοινό, εκθέτοντας τις συλλογές του σε καταστήματα ανά τις ΗΠΑ αλλά και σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπου ήταν συχνά καλεσμένος. Και κατάλαβε ότι τα πολλά χρήματα βρισκόταν στο ready-to-wear και όχι στην υψηλή ραπτική.

Παρόλα αυτά, για πολλά χρόνια πάσχιζε να αποδείξει ότι δεν ήταν απλά ένας playboy, αλλά ένας σοβαρός παίκτης στη βιομηχανία της μόδας.

Από την άλλη, όταν ήταν 77 ετών, φέρεται να παραδέχθηκε σε δημοσιογράφο ότι σκόπιμα συντηρούσε το ίματζ του καρδιοκατακτητή, γιατί ήταν καλό για τις δουλειές του. «Η φήμη ότι μπορούσε να κατακτήσει όμορφες γυναίκες συντηρούσε το διεθνές ενδιαφέρον για την σειρά των ρούχων του», έγραφε η Boston Globe.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

O «Άγιος» της μόδας: Ο Αμερικανός ζιγκολό, ένας παλιός Σκαραβαίος και η παντοδυναμία του γκρεζ

Ο πλουσιότερος Ευρωπαίος: Πώς με ένα γαλλικό φράγκο δημιούργησε περιουσία 168 δισ. δολαρίων

Ο «Μικελάντζελο του Εμπορίου»: Το λογότυπο που όλοι θέλουν και η φυλακή

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News