Σαν Σήμερα Τετάρτη 8/02/2023, 07:15
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Ένας δισεκατομμυριούχος, οι Σαουδάραβες και οι γυμνές selfie: Πώς ο Jeff Bezos νίκησε τα ταμπλόιντ

Ένας δισεκατομμυριούχος, οι Σαουδάραβες και οι γυμνές selfie: Πώς ο Jeff Bezos νίκησε τα ταμπλόιντ

8 Φεβρουαρίου 2019

Πόλεμος ξεσπά ανάμεσα στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου και το πιο διαβόητο ταμπλόιντ του πλανήτη. Ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, κατηγορεί τον National Enquirer ότι τον εκβιάζει χρησιμοποιώντας προσωπικά μηνύματα που αντάλλαξε στο πλαίσιο εξωσυζυγικής του σχέσης. Με μία αριστοτεχνική  κίνηση, που θυμίζει εκείνες που έχει εφαρμόσει στον επιχειρηματικό στίβο για να γίνει δισεκατομμυριούχος, ο Bezos δίνει τέλος σε μία παράξενη ιστορία στην οποία μπλέκονται ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας και μία τηλεπαρουσιάστρια. Όσο ντροπιαστικά και εάν είναι, βγάζει μόνος του στη δημοσιότητα τα emails με τα οποία τον εκβιάζει ο National Enquirer,  και παίρνει στα χέρια του το προσωπικό του αφήγημα.

Ήταν μια τουλάχιστον παράξενη ιστορία, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο πρωταγωνιστής της ήταν ένας επιχειρηματίας που είχε περισσότερο το προφίλ του «σπασίκλα» της τεχνολογίας.

Όλες οι ιστορίες γύρω από την Amazon περιέγραφαν πώς ο Bezos δημιούργησε την εταιρεία που άλλαξε το εμπόριο έχοντας την υποστήριξη της συζύγου του, MacKenzie Bezos (σήμερα MacKenzie Scott). Η εικόνα που έδειχνε προς τα έξω ο δισεκατομμυριούχος ήταν εκείνη του καλού οικογενειάρχη με τα τέσσερα παιδιά, που προτιμούσε να κρατά την προσωπική του ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Όμως καθώς η Amazon απομακρυνόταν από τα βιβλία και έμπαινε στην παραγωγή ταινιών, ο Bezos φαινόταν να απολαμβάνει τους προβολείς της showbusiness και τα πάρτι του Χόλιγουντ. Κάτι που σίγουρα δεν μπορούσε να πει κανείς για την χαμηλών τόνων συγγραφέα σύζυγό του.

Σε ένα από τα πολλά πάρτι στα οποία πήγαινε εκείνο τον καιρό, τον Δεκέμβριο του 2016, ο Bezos φωτογραφήθηκε πλάι στην Lauren Sanchez, μία ημι-διάσημη τηλεπαρουσιάστρια και ηθοποιό, μαζί με τον τότε σύζυγό της, Patrick Whitesell, τον ισχυρό πρόεδρο του πρακτορείου ταλέντων Endeavor.

Έως το 2018, ανάμεσα στον Bezos και την Sanchez είχε αναπτυχθεί μια εξωσυζυγική σχέση. Την ώρα που ο επιχειρηματίας διατηρούσε την εικόνα του πιστού οικογενειάρχη, τα σημάδια αυτής της παράνομης σχέσης ήταν κιόλας εκεί: Η Sanchez, που έχει δίπλωμα πιλότου ελικοπτέρου και μια εταιρεία παραγωγής εναέριων βίντεο, γύριζε ντοκιμαντέρ για την Blue Origin του Bezos και τα ανέβαζε στο YouTube.

Έως την Άνοιξη, η Sanchez είχε γνωρίσει τον σύντροφό της στον αδερφό της, Michael, και το ζευγάρι κυκλοφορούσε μαζί χωρίς να δίνει ιδιαίτερη σημασία στους παπαράτσι.

Ήταν αυτή η άνεση του ζευγαριού που έκανε τον αδερφό της Sanchez να πιστεύει ότι δεν θα ήταν και μεγάλο πράγμα να βγάλει λίγα χρήματα (200.000 δολάρια για την ακρίβεια) πουλώντας το στόρι της παράνομης σχέσης τους και τα πονηρά μηνύματα του ζευγαριού που του είχε εμπιστευτεί η αδερφή του, στον National Enquirer.

Όμως, η κατάσταση έγινε γρήγορα πολύ περίπλοκη. Άλλωστε, ήταν μία εποχή που ο Bezos, ως πανίσχυρος επιχειρηματίας της τεχνολογίας αλλά κυρίως, ως ιδιοκτήτης της Washington Post, είχε κάνει πολλούς εχθρούς: Από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, έως τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, στον οποίο δεν άρεσαν καθόλου τα δημοσιεύματα της Post για την δολοφονία του Jamal Khashoggi.

Όταν ο Bezos πληροφορήθηκε ότι ο Enquirer θα έβγαζε τον παράνομο δεσμό του στα μανταλάκια, έσπευσε να προλάβει  τις αποκαλύψεις. Από κοινού με την MacKenzie ανακοίνωσαν την απόφασή τους να χωρίσουν, μέσω του Twitter, μετά από 25 χρόνια γάμου.

Ο National Enquirer έβγαλε μέχρι και έκτακτο τεύχος για να δημοσιεύσει τα πονηρά μηνύματα που αντάλλασσαν στο κινητό Sanchez και Bezos και τις προκλητικές φωτογραφίες που έστελναν ο ένας στον άλλο.

Αμέσως, ο Bezos εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για να βρει ποιοι κρύβονται πίσω από την υποκλοπή των προσωπικών στιγμών του, χωρίς βέβαια να μπορεί να φανταστεί ότι ο ένοχος ήταν ο αδερφός της συντρόφου του.

Πίστευε ότι τα δημοσιεύματα του Enquirer ήταν πολιτικά αντίποινα για άρθρα της Washington Post κατά του Donald Trump ή της Σαουδικής Αραβίας και υποπτευόταν ότι οι σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες είχαν μολύνει το κινητό του με λογισμικό κατασκοπείας.

Και όσο ο ειδικός ερευνητής που είχε προσλάβει και η Washington Post έψαχναν την υπόθεση, ο δισεκατομμυριούχος έγινε αποδέκτης ενός email από τον National Enquirer, που κατά τη δική του εκτίμηση, δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία προσπάθεια εκβιασμού. Εάν δεν σταματούσε, το ταμπλόιντ θα δημοσίευε «μία κάτω από τη ζώνη selfie του –  αυτό που είναι λαϊκά  γνωστό ως ‘d*ck pick’», έγραφε το  email.  

Στις 8 Φεβρουαρίου του 2019 ο Bezos αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δημοσιεύσει στο Medium ολόκληρο το εκβιαστικό email από τον Enquirer (μαζί με τις ντροπιαστικές περιγραφές των φωτογραφιών που είχε στα χέρια του το ταμπλόιντ).

«Αντί να υποκύψω στον εκβιασμό, αποφάσισα να δημοσιεύσω ακριβώς αυτά που μου στείλανε, παρά το προσωπικό κόστος και την ντροπή που απειλούν να μου φέρουν», έγραψε ο Bezos.

Και τονίζοντας ότι ο National Enquirer του επιτίθεται για λογαριασμό της κυβέρνησης Trump και εκείνης της Σαουδικής Αραβίας, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας κατάφερε να αλλάξει πλήρως το αφήγημα προς όφελός του: Δεν ήταν πια ένας άπιστος σύζυγος που ξεμυαλίστηκε και άρα ένας πιθανός κίνδυνος για την κολοσσιαία εταιρεία του, αλλά ένας γενναίος υπερασπιστής της ελευθεροτυπίας που δεν κάνει πίσω παρά το μεγάλο προσωπικό κόστος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Από το Cadabra στην Amazon: Η άγνωστη ιστορία του Τζεφ Μπέζος

Τζεφ Μπέζος: Η αλήθεια για το ελληνικό επίθετο, τον άγνωστο πατέρα του και το τσίρκο

Τα «νέα ξεκινήματα» του Jeff Bezos: Δώρο… γενεθλίων 500 εκατ. δολαρίων για έναν κροίσο 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News