Life & Arts Τρίτη 20/09/2022, 22:22
TECH - SCIENCE

Microsoft: Με το μενού Έναρξη και την επεξεργασία βίντεο ξεκινούν οι ενημερώσεις των Windows 11

Microsoft: Με το μενού Έναρξη και την επεξεργασία βίντεο ξεκινούν οι ενημερώσεις των Windows 11

Η Microsoft ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αρχίζει να κυκλοφορεί την πρώτη σημαντική ενημέρωση για τα Windows 11, την τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού συστήματός της για υπολογιστή. Η εγκατάσταση της δωρεάν ενημέρωσης θα κάνει τους υπολογιστές πιο προσιτούς, πιο βολικούς, πιο ασφαλείς -και ίσως ακόμη πιο «πράσινους».

Την τελευταία δεκαετία, η Microsoft έχει διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της μακριά από τα Windows αναπτύσσοντας το δημόσιο cloud της Azure και αποκτώντας στοιχεία, όπως το επιχειρηματικό κοινωνικό δίκτυο LinkedIn, αλλά τα Windows εξακολουθούν να παράγουν το 12% των εσόδων της εταιρείας.

Οι ενημερώσεις βοηθούν τη Microsoft να δείξει ότι δεν έχει εγκαταλείψει τον εκσυγχρονισμό των Windows, ο οποίος χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 και είναι πιο δημοφιλής από οποιοδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα για προσωπικούς υπολογιστές. Ωστόσο, η εταιρεία παραδίδει μόνο μία σημαντική ενημέρωση στα Windows κάθε χρόνο, σε σύγκριση με δύο ετησίως για τα Windows 10, τον προκάτοχο των Windows 11.

«Η δουλειά μας θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο όταν διασφαλίσουμε ότι τα Windows εξελίσσονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες σας», έγραψε ο Panos Panay, επικεφαλής προϊόντων της Microsoft, σε μια ανάρτηση στο blog σχετικά με τις αλλαγές.

Μεταξύ των εκδόσεων των Windows, τα Windows 10 παραμένουν τα πιο δημοφιλή, με περίπου 72% μερίδιο, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγονται από το StatCounter. Και ενώ η υποστήριξη για αυτό το λειτουργικό σύστημα λήγει το 2025 πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε αυτό για τους υπολογιστές τους. Όμως τα Windows 11, που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2021, αυξάνονται σε δημοτικότητα, με μερίδιο 13% τον Αύγουστο, από 2,6% τον Ιανουάριο.

Το Windows 11 2022 Update, όπως ονομάζεται η νέα έκδοση, συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο, νέες επιλογές προσαρμογής για το μενού Έναρξη και πρόσβαση σε πρόσθετες εφαρμογές Android. Εδώ είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αλλαγές:

Αλλάζει το μενού έναρξης. Οι χρήστες μπορούσαν να καρφιτσώσουν εφαρμογές στο μενού Έναρξη, το οποίο εμφανίζεται τώρα στο κέντρο της οθόνης. Τώρα θα μπορούν να δημιουργούν έναν φάκελο εφαρμογών σε αυτό το μενού Έναρξη, σύροντας το ένα εικονίδιο εφαρμογής πάνω στο άλλο. Επιπλέον, η πυκνότητα του πλέγματος των εφαρμογών στο μενού Έναρξη μπορεί να αλλάξει. Στην ενότητα «Έναρξη» της εφαρμογής «Ρυθμίσεις», οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν κλικ σε ένα κουμπί που λέει «Περισσότερα pin». Εναλλακτικά, θα μπορούν να κάνουν κλικ στο «Περισσότερες προτάσεις» για να δουν επιπλέον προτεινόμενα αρχεία στο μενού Έναρξη.

Ένας νέος τρόπος οργάνωσης των παραθύρων. Τα Windows 11 συνοδεύονται από έναν τρόπο οργάνωσης των παραθύρων στην οθόνη. Η νέα ενημέρωση προχωρά περαιτέρω. Αντί να τοποθετεί κάποιος το δείκτη του ποντικιού πάνω από το κουμπί μεγιστοποίησης ενός παραθύρου για να δει τι ονομάζει η Microsoft επιλογές Snap Layout, θα μπορεί να σύρει ένα παράθυρο στο επάνω μέρος της οθόνης και, στη συνέχεια, να το τοποθετήσει σε μια ζώνη που εμφανίζεται στην οθόνη. Στη συνέχεια, μπορεί να βάλει πρόσθετα παράθυρα σε άλλες ζώνες. Αυτή η δυνατότητα λειτουργεί πλέον με οθόνη αφής.

Νέα εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο. Πριν από ένα χρόνο η Microsoft εξαγόρασε την Clipchamp, μια startup που κατασκεύασε μια εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο. Τώρα είναι προεγκατεστημένο στα Windows. Η δωρεάν έκδοση θα επιτρέψει στον χρήστη να περιστρέφει και να περικόπτει βίντεο, να εφαρμόζει ένα σύνολο φίλτρων, να σχεδιάζει εικόνες και βίντεο στοκ και να κάνει εξαγωγή αρχείων χωρίς υδατογραφήματα.

Εξοικονόμηση ενέργειας. Το Windows Update, το εργαλείο λήψης και εγκατάστασης ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος, μπορεί να προγραμματίσει την εγκατάσταση ενημερώσεων όταν οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βασίζονται σε ενεργειακούς πόρους που παράγουν χαμηλότερες εκπομπές. Για να χρησιμοποιήσει κάποιος αυτήν τη δυνατότητα, θα πρέπει ο υπολογιστής να είναι συνδεδεμένος, ενεργοποιημένος και συνδεδεμένος στο διαδίκτυο και πρέπει να υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με την ένταση του άνθρακα στην περιοχή. Η Microsoft είπε ότι έχει επίσης ενημερώσει την προεπιλεγμένη ρύθμιση ενέργειας για τις λειτουργίες «Sleep» και «Screen off» που θα μειώσουν τις εκπομπές όταν οι υπολογιστές δεν κάνουν τίποτα.

Διευρυμένη πρόσβαση σε εφαρμογές Android. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά των Windows 11 είναι η ικανότητά του να εκτελεί εφαρμογές Android, χάρη στη συμπερίληψη του Amazon Appstore, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο σε 31 χώρες, με περισσότερες από 20.000 εφαρμογές Android, δήλωσε η Microsoft. Η εταιρεία υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση γραφικών για εφαρμογές Android.

Μην ανοίγετε αυτήν την εφαρμογή! Μια δυνατότητα που ονομάζεται «Έξυπνος Έλεγχος Εφαρμογών» μπορεί να εμποδίσει αυτόματα τον χρήστη να ανοίξει μια μη ασφαλή εφαρμογή ή αρχείο. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να απενεργοποιηθεί, αλλά η Microsoft δεν το συνιστά και επίσης για να ενεργοποιηθεί ξανά θα πρέπει να γίνει επανεγκατάσταση των Windows.

Καλύτερα γραφικά και για παλαιότερα παιχνίδια. Η δυνατότητα καλύτερων γραφικών θα υπάρχει και για παιχνίδια που βασίζονται σε παλαιότερες εκδόσεις εφαρμογών DirectX 10 ή DirectX 11 και δεν θα εκτελούνται σε λειτουργία πλήρους οθόνης. Αυτό περιλαμβάνει μεταβλητό ρυθμό ανανέωσης, ο οποίος μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων νέων εικόνων ανά δευτερόλεπτο για συσκευές με υψηλότερους ρυθμούς ανανέωσης.

Καλύτερες βιντεοκλήσεις με προηγμένους υπολογιστές. Ορισμένοι νέοι υπολογιστές διαθέτουν ενσωματωμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και αν κάποιος έχει ένα από αυτά, τα Windows 11 θα μπορούν να αφαιρούν τον θόρυβο του περιβάλλοντος στις βιντεοκλήσεις, να τον ακολουθεί  κάμερα καθώς μετακινείτε κατά τη διάρκεια της κλήσης και να αλλάζει τη ροή βίντεο για φαίνεται ότι υπάρχει οπτική επαφή με άλλους στις κλήσεις.

Καλύτερη αναζήτηση. Όταν κάποιος πραγματοποιεί αναζήτηση για εφαρμογές και ρυθμίσεις στο πλαίσιο αναζήτησης, τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται πιο γρήγορα και θα είναι πιο ακριβή.

Δυνατότητα υπότιτλων σε οποιαδήποτε εφαρμογή. Οι άνθρωποι ενεργοποιούν όλο και περισσότερο τους υπότιτλους όταν παρακολουθούν βίντεο και γι’ αυτό η Microsoft δίνει μια νέα δυνατότητα προσβασιμότητας στα Windows που ονομάζεται «ζωντανοί υπότιτλοι» με την οποία καθίσταται δυνατή η χρήση ήχου ή βίντεο σε οποιαδήποτε εφαρμογή.

Φωνητικές εντολές. Μια άλλη δυνατότητα προσβασιμότητας, η φωνητική πρόσβαση, δίνει έναν επιπλέον τρόπο ελέγχου του υπολογιστή με τη χρήση φωνητικών εντολών. Μερικές φορές αυτός μπορεί να είναι ένας ευκολότερος τρόπος πλοήγησης από το να χρησιμοποιεί κάποιος το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι.

Περισσότερες επιλογές φωνής. Δεν άρεσε σε όλους ο ήχος της φωνής που διαβάζει κείμενο στην οθόνη στη δυνατότητα προσβασιμότητας του Αφηγητή των Windows, έτσι τώρα η Microsoft προσφέρει τρεις διαφορετικές φωνές με φυσικό ήχο που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Πώς να λάβετε την ενημέρωση των Windows 11 2022

Τα άτομα που χρησιμοποιούν Windows 11 μπορούν να εγκαταστήσουν τη νέα ενημέρωση ανοίγοντας την εφαρμογή Ρυθμίσεις, μεταβαίνοντας στο Windows Update και κάνοντας κλικ στο κουμπί που λέει «Έλεγχος για ενημερώσεις». Όσοι χρησιμοποιούν Windows 10 μπορούν να δουν εάν οι υπολογιστές τους μπορούν να «τρέξουν» τα Windows 11 χρησιμοποιώντας την εφαρμογή PC Health Check και το Windows Update θα τους δείξει εάν πληρούν τα κριτήρια για αναβάθμιση στην Ενημέρωση των Windows 11 2022, γνωστή και ως Windows 11, έκδοση 22H2.

Επισημαίνεται ότι δεν θα είναι άμεσα διαθέσιμες όλες οι λειτουργίες των Windows στις οποίες έχουν πρόσβαση οι πρώτοι χρήστες μέσω του προγράμματος Windows Insider της Microsoft. Η δυνατότητα προβολής πολλών φακέλων ως καρτελών στην εξερεύνηση αρχείων, μια δυνατότητα που έφθασε στο MacOS της Apple το 2013, αναμένεται τον Οκτώβριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Ποιος είναι ο σύγχρονος Τόμας Έντισον; Αυτοί οι επιχειρηματίες αλλάζουν τη ζωή μας

Μπιλ Γκέιτς: Μετά τη Microsoft και τα εμβόλια, φέρνει την επανάσταση στην τουαλέτα

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα και τα «fake news» της Microsoft

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS