Life & Arts Πέμπτη 17/12/2020, 15:21
TECH - SCIENCE

Η πρώτη βιντεοκλήση σε δίκτυο 5G είναι γεγονός

Φωτ: Ελληνική κυβέρνηση

«Το θέμα της σημερινής μας συνάντησης έχει περιεχόμενο ουσιαστικό, αλλά πιστεύω ότι έχει και μία πολύ μεγάλη συμβολική σημασία, γιατί ενώ αποτελεί ένα βήμα στο ψηφιακό αύριο της χώρας, συμβαίνει την επομένη ακριβώς της ολοκλήρωσης δημοπράτησης των συχνοτήτων για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας για τα Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή ανώτατων στελεχών του Ομίλου Deutsche Telekom και του ΟΤΕ.

Σύμφωνα δε με ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη βιντεοκλήση σε δίκτυο 5G στην Αθήνα μέσω του δικτύου του OTE Group of Companies (HTO).

«Με την ολοκλήρωση της δημοπρασίας συχνοτήτων για τα δίκτυα νέας γενιάς, η Ελλάδα γίνεται μια από τις μόλις 3 ευρωπαϊκές χώρες που αποκτά εμπορική πρόσβαση στα δίκτυα 5ης γενιάς. Μια διαδικασία που υλοποιήθηκε με ταχύτατους ρυθμούς σε 12 μόλις μήνες, με διαφάνεια και διορατικότητα μια και η δημοπράτηση όλου του φάσματος διαθέσιμων συχνοτήτων δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη χώρα μας για την προσέλκυση περισσότερων ψηφιακών επενδύσεων με μηδενικό πλέον χρόνο υστέρησης στη μεταφορά δεδομένων μέσω κινητής τηλεφωνίας», τόνισε και πρόσθεσε: «Ενα σημαντικό βήμα στο μέλλον που δεν διαθέτει μόνο οικονομική ή τεχνολογική σημασία, αλλά και βαθύτατα κοινωνική καθώς αυτό που αποκαλούμε 5G σημαίνει ταχύτερη και εγκυρότερη βοήθεια σε όλα τα απομακρυσμένα νησιά ή χωριά της χώρας μας μέσω της τηλεϊατρικής, αποτελεσματικότερη λειτουργία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χρόνο και χρήμα στον πολίτη που συναλλάσσεται με το κράτος και τον ιδιωτικό τομέα».

«Έγινε πράξη σε μόλις ένα χρόνο»

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Είναι μία διαδικασία που έφερε 372 εκατομμύρια στα δημόσια ταμεία. Έγινε πράξη μέσα σε 12 μήνες. Απαιτούσε πάρα πολλές προαπαιτούμενες ενέργειες, οι οποίες έγιναν εν μέσω πανδημίας και με αυτό τον τρόπο κράτος, επιχειρήσεις, πολίτες αποκτούν πρόσβαση σε νέες δυνατότητες που μόνο η υψηλή τεχνολογία μπορεί να προσφέρει.

Ο διαγωνισμός έγινε με διαφάνεια, έγινε με διορατικότητα. Δημοπρατήθηκε σχεδόν όλο το φάσμα των διαθέσιμων συχνοτήτων, αλλά ένα μέρος τους διακρατήθηκε, για να παραχωρηθεί χωρίς κόστος σε πανεπιστήμια, σε start up, σε δημιουργικά κέντρα. Με άλλα λόγια η διευκόλυνση της καθημερινής ζωής και της οικονομικής δράσης συνδυάζεται με την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Επίσης, πάρα πολύ σημαντικό, ότι το 25% των τελών που θα καταβάλουν οι πάροχοι για το 5G θα κατευθυνθεί στο ταμείο «Φαιστός», ένα καινούργιο ταμείο το οποίο έχουμε δημιουργήσει, το οποίο με τη σειρά του θα χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις με αντικείμενο εφαρμογές και υπηρεσίες βασισμένες στα νέα δίκτυα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε και στη χώρα μας ένα οικοσύστημα γύρω από το 5G. Έχουμε πιστεύω τα μυαλά, τα ταλέντα που αυτό μπορούν να το κάνουν και να το υπηρετήσουν».

i-proti-vinteoklisi-se-diktyo-5g-einai-gegonos0

Από την πλευρά του ο CEO του Ομίλου Deutsche Telekom, κ. Tim Höttges, ανέφερε: «Το 5G μας δίνει πρόσβαση σε ένα νέο τρόπο σύνδεσης και διασύνδεσης. Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό. Το πρώτο δίκτυο της Ευρώπης λειτούργησε στην Γερμανία, το δεύτερο στην Αυστρία και τώρα το τρίτο στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, λοιπόν, για την εξαιρετική ταχύτητα που επιδείξατε στην διαδικασία της δημοπρασίας του φάσματος. Για εμάς το φάσμα είναι η ακίνητη περιουσία μας πάνω στην οποία οικοδομούνται τα σπίτια μας. Και χωρίς αυτά τα ακίνητα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε 5G.

Επομένως, το φάσμα είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Η Deutsche Telekom επενδύει 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση και επενδύουμε 500 εκατομμύρια μόνο στην Ελλάδα για υποδομές. Αυτά είναι τα νούμερα που συνοψίζουν την κατάσταση. Θα δώσουμε, λοιπόν, μια υπόσχεση ως Γερμανοί μηχανικοί: Θα καλύψουμε το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το τέλος του επόμενου έτους και το 100% όλων των (οδικών) δικτύων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Για να πετύχουμε την ουσιαστική διασύνδεση της χώρας, ώστε να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της ψηφιοποίησης στην Ελλάδα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS
5G