Life & Arts Τρίτη 8/03/2022, 13:05
TECH - SCIENCE

Ρωσία όπως Κίνα: Έρχεται το ψηφιακό Σιδηρούν Παραπέτασμα

Πώς το διαδίκτυο στη Ρωσία μπορεί να μοιάσει με αυτό στην Κίνα

Ρωσία όπως Κίνα: Έρχεται το ψηφιακό Σιδηρούν Παραπέτασμα

H εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα αντίποινα της Δύσης δεν την έχουν οδηγήσει μόνο σε διεθνή και οικονομική απομόνωση, αλλά και σε ψηφιακή.

Μέχρι πρότινος, η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Ρωσία είχε μια «γεύση» από Ανατολή και Δύση. Οι Ρώσοι μπορούσαν να μπουν σε αμερικανικές πλατφόρμες όπως το Facebook, το Twitter και το Google, αν και έχουν υπάρξει θύματα περιορισμών και λογοκρισίας.

Με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τώρα, πολλοί φοβούνται ότι πρόκειται για την «τέλεια καταιγίδα» έτσι ώστε η Ρωσία να αποκλείσει τον πληθυσμό της από τον διεθνή κυβερνοχώρο, έτσι όπως έχει κάνει και η Κίνα.

Αν και το Facebook δεν είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα στη χώρα, το μπλοκάρισμά του αποτελεί μια συμβολική κίνηση και μια προειδοποίηση ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να «κυνηγήσει» τα μεγάλα ονόματα στο χώρο του διαδικτύου. Σημειώνεται, πάντως, ότι παρόλο που ανήκουν στην ίδια εταιρεία, τα πολύ πιο δημοφιλή στη Ρωσία Instagram και Whatsapp δεν έχουν μπλοκαριστεί ακόμη.

Την ίδια ώρα, η υπηρεσία ελέγχου των μέσων ενημέρωσης, Rozkomnadzor, πιέζει την Google να παρέχει εξηγήσεις για «ψευδείς πληροφορίες» και έχει επίσης περιορίσει το Twitter. Άλλες πλατφόρμες επιλέγουν από μόνες τους να σταματήσουν να λειτουργούν στη Ρωσία.

Το «μπλόκο» των δυτικών τεχνολογικών κολοσσών από τη Ρωσία δεν αποτελεί απλά μια υπαρξιακή απειλή για τις πλατφόρμες αυτές. Υπάρχουν και σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση των Ρώσων σε πληροφορίες, καθώς και στην ελεύθερη έκφρασή τους.

Η Ρωσία κλείνει τα ψηφιακά της σύνορα

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε νόμο ο οποίος ποινικοποιεί τη διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την απόφαση αυτή, πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Παράλληλα, «γίγαντες» της τεχνολογίας όπως Apple, Microsoft, Google, Twitter, TikTok, Meta (Facebook), Spotify και Netflix, αποφάσισαν να αναστείλουν σε διαφορετικό βαθμό η καθεμία κάποιες δραστηριότητές τους στη χώρα.

«Η κρίση σίγουρα αποτελεί σημείο καμπής για τις δυτικές πλατφόρμες στη Ρωσία. Δίχως αμφιβολία, η Μόσχα θα συνεχίσει να τις πιέζει να κατεβάσουν μη κολακευτικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο στη διάθεσή της. Αν με τη σειρά τους οι εταιρείες συναινέσουν, τότε θα υπάρξει διεθνής κατακραυγή» ανέφερε στο CNN η Τζέσικα Μπραντ, διευθύντρια πολιτικής στο Artificial Intelligence and Emerging Technology Initiative του Brookings Institution.

Η διαφορά της Ρωσίας με την Κίνα

Yπάρχουν, βέβαια, κάποιες διαφορές μεταξύ του διαδικτυακού Σινικού Τείχους της Κίνας και του ψηφιακού Σιδηρού Παραπετάσματος της Ρωσίας.

Ενώ η Κίνα εδώ και δεκαετίες έχει προχωρήσει συστηματικά στο μπλοκάρισμα των δυτικών τεχνολογικών πλατφόρμων, η Ρωσία καλείται να προχωρήσει στην ίδια κίνηση κατά τη διάρκεια ενός πολέμου. Είναι αμφισβητήσιμο αν η Μόσχα έχει στη διάθεσή της την ίδια τεχνολογία με το Πεκίνο.

Επιπλέον, σε αντίθεση με την Κίνα, εκατομμύρια Ρώσοι είχαν μέχρι πρότινος πρόσβαση σε δυτικά social media, οπότε ενδεχομένως ένα μπλοκάρισμά τους να προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.

Βέβαια, η Ρωσία έχει και αυτή δικές της πλατφόρμες, όπως η μηχανή αναζήτησης Yandex και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης VK, τα οποία όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Χαμένοι οι Ρώσοι

Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι οι Ρώσοι θα είναι οι χαμένοι, καθώς θα χαθεί η πρόσβαση από μη κρατικά μέσα ενημέρωσης, ενώ η κυβέρνησή τους ασκεί όλο και περισσότερο έλεγχο ή εκδιώξει τελείως τις δυτικές πλατφόρμες.

Την τελευταία εβδομάδα, πέντε από τα 10 πιο «κατεβασμένα» apps ήταν προγράμματα VPN.

Σε κάθε περίπτωση, το ψηφιακό Σιδηρούν Παραπέτασμα φαίνεται πως πέφτει και το κλείσιμο των ψηφιακών συνόρων της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσμο μπορεί να γίνεται σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και μέρες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης:

Ο «πόλεμος» της Σίλικον Βάλεϊ στη Ρωσία

Apple: Αποσύρονται τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της από τη Ρωσία

Meta: Απαγόρευσε τις διαφημίσεις ρωσικών κρατικών μέσων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News