Life & Arts Δευτέρα 13/09/2021, 19:38
TECH - SCIENCE

Εγχείρημα 15 εκατ. δολαρίων για επιστροφή των μαμούθ

Εγχείρημα 15 εκατ. δολαρίων για επιστροφή των μαμούθ

Δέκα χιλιάδες χρόνια μετά την εξαφάνιση των μαμούθ, οι επιστήμονες ετοιμάζονται να τα επαναφέρουν στην αρκτική τούνδρα. Η επαναφορά των μαμούθ έχει συζητηθεί σοβαρά επανειλημμένως στους επιστημονικούς κόλπους, ιδίως την τελευταία δεκαετία, αλλά σήμερα μία ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε ακρετά χρήματα για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.

Ειδικότερα, η εταιρεία βιοεπιστήμης και γονιδιωμάτων Colossal, συγκέντρωσε 15 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία ενός ζώου μίγματος μεταξύ ελέφαντα και μαμούθ μέσω σύζευξης των εμβρύων στο εργαστήριο, τα οποία θα φέρουν DNA μαμούθ. Το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του σχεδίου είναι η λήψη επιδερμικών κυτάρρων από ελέφαντες της Ασίας, οι οποίοι απειλούνται από εξαφάνιση, και ο επαναπρογραμματισμός τους σε ένα πιο ευέλικτο είδος κυτάρου με το DNA μαμούθ.

Τα έμβρυα αυτά θα κυοφορηθούν στη συνέχεια από κάποια παρένθετη μητέρα ή ενδεχομένως σε κάποια τεχνητή μήτρα. Στόχος της εταιρείας είναι να έχει τα πρώτα ζώα σε έξι χρόνια.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε έναν ελέφαντα που να αντέχει στο κρύο, αλλά που θα μοιάζει και θα φέρεται σαν μαμούθ. Όχι επειδή προσπαθούμε να παραπλανήσουμε κάποιον, αλλά επειδή θέλουμε να έχουμε κάτι λειτουργικά ίσο με το μαμούθ, το οποίο θα απολαμβάνει το χρόνο του στους -40 βαθμούς Κελσίου, και θα κάνει όλα τα πράγματα που κάνουν οι ελέφαντες και τα μαμούθ, κυρίως το να ρίχνει δέντρα», δήλωσε στον Guardian ο George Church, καθηγητής γενετικής στην ιατρική του Harvard και συνιδριτής της εταιρείας.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News