Life & Arts Τετάρτη 8/09/2021, 12:25
ΑΝ ΚΑΙ «ΚΛΕΒΕΙ» ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Γιατί οι προγραμματιστές λατρεύουν την ΑΙ

Γιατί οι προγραμματιστές λατρεύουν την ΑΙ

«Όταν αρχίσεις να γράφεις κώδικα, αισθάνεσαι πολύ έξυπνος, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στο Matrix». Η 26χρονη Τζανίν Λουκ, μηχανικός λογισμικού που εργάζεται στο Λονδίνο, είναι ενθουσιασμένη με τη δουλειά της. Και ενώ γνωρίζει πως σύντομα μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει κάποια καθήκοντά της, δεν νιώθει να απειλείται. Αντιθέτως χαίρεται. 

Γεννημένη στο Χονγκ Κονγκ άρχισε την καριέρα της στο μάρκετινγκ σε μία εταιρεία με γιοτ στη νότια Γαλλία. Αλλά της φάνηκε «υπερφίαλη» και «επαναλαμβανόμενη». Άρχισε λοιπόν να μαθαίνει να γράφει κώδικα σε ένα boot camp 15 εβδομάδων. Την τελευταία ημέρα του camp έκανε αίτηση για δουλειά στην εταιρεία λογισμικού Avast. Τρεις εβδομάδες αργότερα προσελήφθη. 

Ήταν η πρώτη γυναίκα developer στην ομάδα της. Τώρα ενθαρρύνει και άλλες γυναίκες, έγχρωμα άτομα και μέλη της κοινότητας LGBT να αρχίσουν να γράφουν κώδικα. Για τους προγραμματιστές, όπως λέει, η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη πρόσφατα είναι η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (AI) και των εργαλείων που μπορούν να εκτελέσουν μόνα τους σημαντικά κομμάτια του προγραμματισμού. Τον Ιούνιο η GitHub μία πλατφόρμα με 56 εκατομμύρια χρήστες αποκάλυψε ένα νέο εργαλείο AI, το Copilot. Αρχίζεις να γράφεις μερικούς χαρακτήρες κώδικα και το εργαλείο σου υποδεικνύει το πώς να τον ολοκληρώσεις. 

«Είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχω δει» λέει ο συνιδρυτής του Instagram, Μάικ Κρίγκερ. Στηρίζεται σε τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται GPT-3 και παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από το OpenAi, ένα εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης με συνιδρυτή τον Ίλον Μασκ. Αυτή η τεχνολογία κάνει κάτι απλό, αλλά σπουδαίο. Προβλέπει το επόμενο γράμμα στο κείμενο, εξηγεί ο Γκρέγκορζ Τζακάκι, ιδρυτής της Codility. 

Το OpenAI εκπαίδευσε το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης σε κείμενα που είναι ήδη διαθέσιμα online, όπως βιβλία, η Wikipedia και εκατοντάδες χιλιάδες ιστοσελίδες. Και μάλιστα σε όλες τις πιθανές γλώσσες. Κάποιοι χρήστες άρχισαν να του ζητούν να γράψει σε διάφορα στυλ γραφής. Για παράδειγμα κάποιος ήθελε ιστορίες του Χάρι Πότερ, αλλά με το στυλ γραφής του Έρνεστ Χέμινγουεϊ. 

Κάπως έτσι βέβαια οι χρήστες θυμήθηκαν ότι η AI μερικές φορές «κάνει και εντελώς ανόητα λάθη» όπως έγραψε στο Twitter, ο Σαμ Όλτμαν, διευθύνων σύμβουλος του OpenAI. 

Από την άλλη όμως μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά χρήσιμη στον εντοπισμό λαθών. Για τους μηχανικούς λογισμικού είναι εξαιρετικά χρήσιμη, είναι πολύτιμη και όχι απειλή, τονίζει η Τζανίν Λουκ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News