Life & Arts Κυριακή 8/08/2021, 20:46
TECH - SCIENCE

Πώς θα ζούμε στο μέλλον – Τεχνολογική επανάσταση σε 3 άξονες

Πώς θα ζούμε στο μέλλον – Τεχνολογική επανάσταση σε 3 άξονες

Μία κλεφτή ματιά στο μέλλον προσφέρουν τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες παρουσιάζοντας τεχνολογικά μέσα, τα οποία αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή και πρόκειται σε λίγα μόλις χρόνια να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα του ανθρώπου. Μιλώντας στο World Economic Forum εξηγούν ότι η τεχνολογία κινείται με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να εξυπηρετήσει καίριες ανάγκες του ανθρώπου.

Μειωμένη πραγματικότητα

Δεδομένου ότι όλο και μεγαλύτερος αριθμός ατόμων συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα, τα τελευταία χρόνια έχει γεννηθεί η ανάγκη για ησυχία εντός των κατοικιών και των χώρων εργασίας. Συνεπώς αναπτύσσεται τεχνολογία, η οποία θα αποκόπτει εντελώς τους ανεπιθύμητους ήχους ή ακόμη και τις ανεπιθύμητες εικόνες από το οπτικό πεδίο. Ειδικότερα, η Amy Webb, καθηγήτρια στο NYU Stern School of Business, εξηγεί στο World Economic Forum ότι στο εγγύς μέλλον θα μπορεί κανείς να αγοράσει ειδικά γυαλιά, όμοια με αυτά που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, τα οποία όμως θα αφαιρούν αντικείμενα ή και ανθρώπους από την περιφερειακή του όραση. Η ίδια τεχνολογία θα μπορεί να εφαρμοστεί και σε τζάμια, τα οποία θα μειώνουν ή θα καταργούν εντελώς τους ήχους της πόλης.

Συσκευές πάντοτε στη διάθεση του ανθρώπου

«Alexa, τί ώρα είναι;» Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο λένε αυτήν ακριβώς τη φράση κάθε πρωί, καθώς χρησιμοποιούν το Echo της Amazon. Ενδεχομένως η φράση να αλλάζει ελαφρώς για μερικούς που έχουν το Google assistant. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξηγεί στο World Economic Forum ο Mike Bechtel, επικεφαλής του τμήματος μελλοντικών αναγκών στην Deloitte, σε λίγα χρόνια θα περιτριγυριζόμαστε από συσκευές, στις οποίες δεν θα χρειάζεται να απευθυνόμαστε ευθέως. Αντιθέτως, θα μπορεί κανείς απλώς να θέσει μία ερώτηση και η καταλληλότερη συσκευή θα απαντά από μόνη της. «Ρεαλιστικά, δεν μπορούμε να έχουμε 15 έξυπνους συνομιλητές οπουδήποτε βρισκόμαστε», δήλωσε χαρακτηριστικά στο WEF ο Mike Bechtel, δικαιολογώντας τη χρησιμότητα της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Τέλος στα «ανθρώπινα» ρομπότ

Πρόκειται για μία μεταβολή ήδη εμφανή τα τελευταία χρόνια. Η τεχνολογία αντικαθιστά σταδιακά τις σωματικές και επαναληπτικές εργασίες, δίνοντας στον άνθρωπο την ευχέρεια να ασχοληθεί και να τελειοποιήσει πιο δημιουργικές ασχολίες. «Έχουμε αρχίσει να ξεπερνάμε τη φάση των τελευταίων 10.000 ετών, κατά την οποία χρησιμοποιούσαμε τους ανθρώπους σαν ροπότ», σχολίασε χαρακτηριστικά στο WEF ο Stuart Russell, καθηγητής πληροφορικής στο Berkeley, αναφερόμενος στις δουλειές που αξιοποιούν σε ελάχιστο βαθμό τις διανοητικές δυνατότητες και είναι συνήθως ανιαρές ή δεν προσφέρουν προοπτικές ανέλιξης. «Επομένως, η εποχή των ανθρωπίνων ρομπότ τελείωσε και πρέπει να δημιουργήσουμε μία νέα εποχή. Αυτό σημαίνει δραματικές αλλαγές στη δομή της οικονομίας και της κοινωνίας μας», συμπλήρωσε ο Russell στο WEF.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News