Life & Arts Πέμπτη 22/07/2021, 20:09
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ουρανοξύστες προβλέπουν κλιματικές καταστροφές (βίντεο)

Ουρανοξύστες προβλέπουν κλιματικές καταστροφές (βίντεο)

Οι κατασκευές στον χώρο του real estate μειώνονται ολοένα και περισσότερο, τη στιγμή που η ζήτηση για κτίρια αυξάνεται συνεχώς. 

Tώρα, με αποδεδειγμένα οφέλη σε άλλους κλάδους, η βιομηχανία ακινήτων αρχίζει να υιοθετεί τη χρήση της τεχνολογίας των «ψηφιακών διδύμων» στις κατασκευές. Τα «ψηφιακά δίδυμα» μπορούν να εξοικονομήσουν εκατομμύρια στο κόστος κατασκευής και να βοηθήσουν στη δοκιμή της βιωσιμότητας νέων υλικών. Επιπλέον, μπορούν να προβλέψουν τον αντίκτυπο που έχουν οι διάφορες αποφάσεις σχεδιασμού στα αστικά κέντρα, καθώς και τις κλιματικές καταστροφές. 

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι η βιομηχανία ακινήτων πρέπει να αλλάξει τις πρακτικές της. Η παραγωγικότητά της μειώθηκε κατά 19% τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ η μέση παραγωγικότητα όλων των άλλων βιομηχανικών κλάδων αυξήθηκε κατά 153%. Και αυτό, τη στιγμή που ζήτηση αυξάνεται εκθετικά – καθώς περισσότεροι άνθρωποι μετακινούνται από αγροτικές σε αστικές περιοχές. Με τη συνολική αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα χρειαστούν διαμονή σε αστικές περιοχές έως το 2050. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την ποιότητα κατασκευής ακινήτων αρκετά γρήγορα, κατασκευάζοντας νέες οικοδομές με χαμηλό κόστος, καθιστώντας τες ταυτόχρονα και πιο φιλικές στο περιβάλλον.

Την τελευταία δεκαετία, έχει προκύψει ευρύ φάσμα ψηφιακών λύσεων, με τη φιλοδοξία να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και η ποιότητα, αυτοματοποιώντας τις σε μεγάλο βαθμό πολύπλοκες διαδικασίες σχεδιασμού, προμήθειας και κατασκευής. Το ποσό των επενδύσεων στην τεχνολογία κατασκευών έχει αυξηθεί σημαντικά, εκτιμάται στα 10 δισ. δολάρια από το 2011 έως τις αρχές του 2017. 

Η General Electric (GE) έχει χρησιμοποιήσει ψηφιακά δίδυμα για να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και συντήρησης των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων, συστημάτων παραγωγής ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου και ιατρικού εξοπλισμού απεικόνισης. Με αυτόν τον τρόπο, η GE αύξησε την αξιοπιστία ορισμένων προϊόντων τους κατά 93 έως 99,49% σε λιγότερο από δύο χρόνια, και μείωσε το κόστος παραγωγικότητας κατά 11 εκατ. δολάρια. Για παράδειγμα, η GE Transportation (νυν Wabtec) δημιούργησε το Trip Optimizer, ένα ψηφιακό δίδυμο της μηχανής Evolution. Το ψηφιακό δίδυμο προσομοιώνει το πιο αποτελεσματικό προφίλ ταχύτητας και επιτάχυνσης της αμαξοστοιχίας με βάση τις καιρικές συνθήκες, την τοπογραφία των σιδηροδρομικών γραμμών και την προγραμματισμένη ώρα άφιξης της αμαξοστοιχίας. Το Train Optimizer της GE επιτρέπει εξοικονόμηση καυσίμων 3 έως17% ή έως 32.000 γαλόνια ανά κινητήρα ετησίως.

Τα τελευταία χρόνια, η χρήση των «ψηφιακών διδύμων» έχει αυξηθεί σε ακίνητα και κατασκευές, όπου η τεχνολογία έχει να επιδείξει εντυπωσιακά οφέλη. Το «ψηφιακό δίδυμο» στα οικιστικά προγράμματα που έχει χρησιμοποιηθεί έχει επιτρέψει την ταυτοποίηση και την επίλυση λεπτομερειών σχεδίασης και σφαλμάτων σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια συγκριτικά με την παραδοσιακή προσέγγιση και σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα. Τα «ψηφιακά δίδυμα» που χρησιμοποιήθηκαν με αυτόν τον τρόπο έχουν εξοικονομήσει εκατομμύρια δολάρια στο κόστος κατασκευής και έχουν μειώσει τη διάρκεια κατασκευής κατά μήνες, αυξάνοντας παράλληλα την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει δείξει τα πλεονέκτηματά της από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ομως, μόλις τώρα αρχίζει να χρησιμοποιείται σε ακίνητα και κατασκευές. Και αυτό, γιατί με την πάροδο των ετών, η ψηφιακή τεχνολογία έχει γίνει πιο προσιτή και πιο αποτελεσματική, δημιουργώντας πιο ισχυρές προσομοιώσεις και αυξάνοντας την αξία των πληροφοριών που προσφέρουν. Είναι προφανές ότι η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους έως και 20% και να εξασφαλίσει εκατό φορές μεγαλύτερη ταχύτητα με αποτέλεσμα σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News