Life & Arts Παρασκευή 30/04/2021, 17:58
TECH - SCIENCE

Apple: Σε νέα διαμάχη με την Ε.Ε. αυτή το φορά για το App Store

Οι Βρυξέλλες ενίστανται για τις χρεώσεις που επιβάλει

Apple: Σε νέα διαμάχη με την Ε.Ε. αυτή το φορά για το App Store

Σε νέα διαμάχη εμπλέκονται η Apple με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη φορά αναφορικά με τους κανόνες που εφαρμόζει η αμερικανική εταιρεία για τις πληρωμές στο κατάστημα εφαρμογών της. Οι Βρυξέλλες απέστειλαν επιστολή με την οποία ενίστανται στον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, για τις χρεώσεις που επιβάλει στο App Store στους προγραμματιστές των εφαρμογών, σε ένα θέμα που πλέον παίρνει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η νέα διαμάχη προήλθε έπειτα από καταγγελία της υπηρεσίας συνεχούς ροής μουσικής Spotify, με την οποία κατηγορεί την Apple, ότι επιβάλλει σύστημα αγορών εντός της εφαρμογής του, προκειμένου να μειώσει τις συνδρομές του. Στην ένσταση που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζει ότι η αμερικανική εταιρεία έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, ως ο βασικός πάροχος εφαρμογών ροής μουσικής στο App Store της. 

«Η Apple είναι η πύλη για τους χρήστες iPhone και iPad μέσω του App Store», δήλωσε σε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μαργκρέτε Βεστάγκερ. «Θέτοντας αυστηρούς κανόνες στο App Store, θέτει σε κίνδυνο τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες ροής μουσικής, στερώντας στους χρήστες φθηνότερες επιλογές ροής μουσικής και στρεβλώνοντας τον ανταγωνισμό».

Η Βεστάγκερ αναφέρθηκε στα «υψηλά τέλη προμήθειας που χρεώνονται οι ανταγωνιστές για κάθε συναλλαγή στο App Store» και στην απαγόρευση να «ενημερώνουν τους πελάτες τους για εναλλακτικές επιλογές στις συνδρομές».

Από τη μεριά του εκπρόσωπος της Apple δήλωσε το «επιχείρημα της Ε.Ε. για το Spotify είναι αντίθετο με τον θεμιτό ανταγωνισμό» και πως η εταιρεία είναι «υπερήφανη για το ρόλο» που έχει διαδραματίσει στο να καταστήσει το Spotify τη μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία μουσικής στον κόσμο.

«Το Spotify δεν πληρώνει προμήθεια στην Apple για περισσότερο από το 99% των συνδρομητών του και καταβάλει μόνο προμήθεια 15% για τους υπόλοιπους συνδρομητές που απέκτησαν την εφαρμογή μέσω του App Store. Θέλουν όλα τα οφέλη του App Store, αλλά δεν νομίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν τίποτα για αυτά», ανέφερε.

Το Spotify το 2019 κατήγγειλε ότι η Apple ασκεί πιέσεις αλλάζοντας συνεχώς τους κανόνες και κρατώντας μεγάλη προμήθεια από τις πωλήσεις στο κατάστημα των εφαρμογών της, προκειμένου να ευνοήσει τη δική της υπηρεσία μουσικής συνεχούς ροής. Όπως δήλωσε τότε η σουηδική εταιρεία, αναγκάστηκε να «αυξήσει τεχνητά» τις μηνιαίες συνδρομές για την premium υπηρεσία του, ούτως ώστε να καλύψει το επιπλέον κόστος.

Η κίνηση αυτή της Ε.Ε., ενέχει το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες να δώσουν εντολή για αλλαγές στο App Store ή να επιβάλουν πρόστιμα. Σύμφωνα με το Bloomberg η αμερικανική τεχνολογική εταιρειά θα έχει την ευκαιρία να καταθέσει την άποψή της, προτού λάβουν την τελική απόφαση οι ρυθμιστικές αρχές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News