Life & Arts Δευτέρα 12/04/2021, 20:40
ΚΙΝΑ

Με άνοδο άνω του 8% «απαντά» η μετοχή της Alibaba στις πιέσεις των κινεζικών αρχών

Με άνοδο άνω του 8% «απαντά» η μετοχή της Alibaba στις πιέσεις των κινεζικών αρχών

Η Alibaba δεν αναμένει σημαντικό αντίκτυπο από τα μέτρα που της επέβαλαν οι κινεζικές αντιμονοπωλιακές αρχές, οι οποίες την ανάγκασαν να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με τους εμπόρους, διαμήνυσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δύο ημέρες αφότου οι ρυθμιστικές αρχές του Πεκίνου επέβαλαν στον κινεζικό κολοσσό πρόστιμο ρεκόρ 2,8 δισ.δολαρίων για κατάχρηση της κυριαρχίας του στην αγορά. 

Η μετοχή της Alibaba στη Νέα Υόρκη σημείωσε άλμα άνω του 8% στην καλύτερη ημερήσια επίδοση από πέρυσι τον Ιούλιο, καθώς απομακρύνεται η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον του κινεζικού κολοσσού και με την πεποίθηση ότι το πρόστιμα και οι αλλαγές στις οποίες προχωρά δεν είναι και τόσο επαχθείς. Στο πλαίσιο των αλλαγών που υποχρεώνεται να προβεί κατ΄εντολή των ρυθμιστικών αρχών, η Alibaba θα πρέπει να απλοποιήσει το πλαίσιο συνεργασίας της με τους εμπόρους, όπως ανέφερε ο διεθυθύνων σύμβουλος Ντάνιελ Ζανγκ. 

Οι ρυθμιστικές αρχές ζητούν από την εταιρεία να σταματήσει να υποχρεώνει τους εμπόρους να πρέπει να επιλέγουν για το εάν θα συνεργαστούν μαζί της ή με ανταγωνιστικές πλατφόρμες, μία πρακτική γνωστή ως «αποκλειστικότητα εμπόρου», που σύμφωνα με τους επικριτές της την βοήθησε να αναδειχθεί στο μεγαλύτερο όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας. 

Τα στελέχη της Alibaba ανέφεραν ότι, παρά το πρόστιμο που της επεβλήθη και τα μέτρα στα οποία υποχρεούται να ανταποκριθεί, παραμένουν αισιόδοξα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την εταιρεία. «Εξακολουθούν να εμπιστεύονται το επιχειρησιακό μοντέλο μας. Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει τίποτε αρνητικό με το δομικό επιχειρησιακό μοντέλο μας ως εταιρεία στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου», ανέφερε ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος της εταιρείας. Ξεχωριστά, η Ant Financial, η θυγατρική της Alibaba στον χώρο του fintech, θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της και θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζας της Κίνας. 
  
Ο δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, που αποσύρθηκε επισήμως από την Alibaba το 2019 αλλά παραμένει μεγαλομέτοχος, βρίσκεται εδώ και μερικούς μήνες στο μικροσκόπιο των αρχών. Το Νοέμβριο του 2020, οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές σταμάτησαν την τελευταία στιγμή την κολοσσιαία εισαγωγή στο Χρηματιστήριο ύψους 34 δισ. δολαρίων της Ant Group, θυγατρικής της Alibaba στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Ανήσυχο από την επιρροή του, το Πεκίνο έχει επίσης ζητήσει από τον κολοσσό του διαδικτυακού εμπορίου να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα Τύπου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News