Life & Arts Δευτέρα 5/04/2021, 20:05
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τη Google έναντι της Oracle

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τη Google έναντι της Oracle

Σε μία απόφαση ορόσημο για τη βιομηχανία λογισμικού, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δικαίωσε τη Google, κρίνοντας ότι δεν παραβίασε το νόμο όταν αντέγραψε διεπαφές λογισμικού που ανήκουν στην Oracle για να τις χρησιμοποιήσει στο λειτουργικό της σύστημα Android των έξυπνων κινητών. Η απόφαση τερματίζει τη νομική διαμάχη που χρονολογείται περισσότερο από μια δεκαετία και περιλαμβάνει αξιώσεις για αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 9 δισ. δολάρια.

Η υπόθεση εγείρει επίσης θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν την ισορροπία ισχύος ανάμεσα στις καθιερωμένες πλατφόρμες και στους νεοεισερχόμενους ανταγωνιστές στη βιομηχανία λογισμικού. Οι δικαστές αποφάσισαν υπέρ της Google με πλειοψηφία έξι προς δύο, με τους συντηρητικούς να διαφωνούν. 

Η απόφαση κρίνει ότι η Google έκανε «ορθή χρήση» όταν χρησιμοποίησε περισσότερες από 11.000 γραμμές του κώδικα της Oracle για να καταστήσει το λειτουργικό του σύστημα Android συμβατό με το ευρέως χρησιμοποιούμενο λογισμικό Java, το οποίο αργότερα αποκτήθηκε από την Oracle.

Χρησιμοποιώντας τα κομμάτια του κώδικα Java, γνωστά ως διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών, η Google διευκόλυνε τους προγραμματιστές Java να προσαρμόσουν τα υπάρχοντα προγράμματα τους ώστε να εκτελούνται σε Android, γεγονός που προσέδωσε στη Google μεγάλο πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό με την Apple στην αγορά έξυπνων κινητών.

Η Google προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να εδραιωθεί έναντι των νεοεισερχόμενων ανταγωνιστών στον κλάδο της τεχνολογίας, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία αντιγραφής διεπαφών είναι σημαντική για όποιον προσπαθεί να ανταγωνιστεί ισχυρές τεχνολογικές πλατφόρμες. Τώρα, η Oracle και οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι η όλη υπόθεση έδειξε πώς οι ισχυρές εταιρείες, όπως η Google, κλέβουν κώδικα και έχουν τη νομική δύναμη να συντρίψουν όσους την αμφισβητούν. 

Πηγή: FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News