TECH - SCIENCE

Κρήτη και Χαλκιδική στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Κρήτη και Χαλκιδική στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος

Την ποιότητα και καθαρότητα του ουρανού της Χαλκιδικής και της Κρήτης για αστρονομικές παρατηρήσεις αξιολόγησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Αστρονομικό Σταθμό Χολομώντα που λειτουργεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην περιοχή και με το Αστεροσκοπείο Σκίνακα στην Κρήτη.

Το αστεροσκοπείο του Χολομώντα, που βρίσκεται στο δάσος του Ταξιάρχη, στην ορεινή Χαλκιδική, χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια ως εκπαιδευτικός αστρονομικός σταθμός παρατήρησης για τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής. Η περιοχή αποτελεί επίσης «στέκι» των ερασιτεχνικών ομάδων αστροπαρατήρησης της Θεσσαλονίκης καθώς είναι από τα λίγα σημεία στη Βόρεια Ελλάδα με χαμηλή φωτορύπανση και ξαστεριά τις περισσότερες ημέρες του χρόνου.

Έτσι, ο αστρονομικός σταθμός επελέγη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), ύστερα από πρόταση του Τομέα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, για την ένταξή του στο πιλοτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Fibre in the sky» (οπτικές ίνες στον ουρανό). Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη της νέας γενιάς ασφαλών, δορυφορικών επικοινωνιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέθοδο της κβαντικής κρυπτογραφίας οπτικών σημάτων.  

Σε πλήρη ανάπτυξη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πανεπιστημίου, ο σταθμός θα χρησιμοποιεί δύο εξειδικευμένα, ρομποτικά τηλεσκόπια, τα οποία θα αξιοποιηθούν και σε άλλα ερευνητικά αντικείμενα. Το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ συμμετέχει στην παρατήρηση αστεροειδών και στο διεθνές πρόγραμμα Virgo για την ανίχνευση πηγών βαρυτικών κυμάτων, όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση επιπλέον εξοπλισμού που θα επιτρέπει την αποστολή και λήψη δεδομένων σε υπερυψηλές ταχύτητες, με τη χρήση λέιζερ αντί ραδιοκυμάτων.

Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα βρίσκεται στον Ψηλορείτη και αποτελεί κοινή ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ). Στο Αστεροσκοπείο είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν δύο τηλεσκόπια με διάμετρο κατόπτρου 1.3 μ και 0.3 μ αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Fibre in the sky» (οπτικές ίνες στον ουρανό) θα παρέχονται υπηρεσίες όπως: διασύνδεση και ενοποίηση δορυφορικών συστημάτων, υποστήριξη επίγειων δικτύων και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και σε έκτακτες περιστάσεις (π.χ. φυσικές καταστροφές), κάλυψη απομακρυσμένων περιοχών με τηλεπικοινωνίες υψηλών ταχυτήτων και εξ’ αποστάσεως χειρισμός εξοπλισμού σε απομακρυσμένα σημεία.

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News