Life & Arts Κυριακή 7/02/2021, 15:33
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Νέους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς ανακοίνωσε το Πεκίνο

Νέους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς ανακοίνωσε το Πεκίνο

Nέους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Κίνας με στόχο τους κολοσσούς του Διαδικτύου, σε μία κίνηση που καθιστά πιο αυστηρό το πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των τεχνολογικών «γιγάντων» της χώρας. 

Οι νέοι κανονισμοί επισημοποιούν ουσιαστικά και εδραιώνουν το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει το Πεκίνο τον περυσινό Νοέμβριο και ξεκαθαρίζει μία σειρά από μονοπωλιστικές πρακτικές τις οποίες οι ρυθμιστικές αρχές θέλουν να εξαλείψουν. 

Το νέο πλαίσιο οδηγιών αναμένεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στις κορυφαίες εταιρείες Διαδικτύου της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πλατφόρμων ηλεκτρικού εμπορίου, όπως Taobao και Tmall της Alibaba ή τη JD.com. Επίσης, στοχεύουν και στις υπηρεσίες πληρωμών, όπως Alipay της Ant Group και WeChat Pay της Tencent Holding.

Οι κανονισμοί που ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της Κρατικής Υπηρεσίας Ρύθμισης της Αγοράς απαγορεύουν στις επιχειρήσεις μία σειρά συμπεριφορών, όπως το να αναγκάζουν τους εμπόρους να διαλέγουν ανάμεσα στους κορυφαίους παίκτες του Διαδικτύου, μία πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και πολύ καιρό στην αγορά.

Οι αρχές επισημαίνουν ότι οι νέοι κανονισμοί θα «σταματήσουν τις μονοπωλιστικές τακτικές στις πλατφόρμες του Διαδικτόυ και θα προστατεύσουν το θεμικό και δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά». Επίσης θα σταματήσουν τις επιχειρήσεις από πρακτικές, όπως είναι η διαμόρφωση των τιμών, ενώ παράλληλα θα εμποδίζουν την χρήση τεχνολογιών, δεδομένων και αλγορίθμων για την χειραγώγηση της αγοράς. 

moneyreview.gr
  
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News