Life & Arts Τρίτη 20/10/2020, 13:54
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΣ

Αλλάζουν οι ισορροπίες την αγορά flash-memory

Αλλάζουν οι ισορροπίες την αγορά flash-memory

Στην πώληση του τμήματος κατασκευής προϊόντων flash-memory στη νοτιοκορεατική SK Hynix προχώρησε η Intel στην τιμή των 9 δισ.δολαρίων, σε μία κίνηση που αναμένεται να απομακρύνει τον αμερικανικό κολοσσό από μία ιστορικής σημασίας αγορά η οποία δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες προκλήσεις. 

Το συγκεκριμένο τμήμα της Intel κατασκευάζει προϊόντα NAND flash memory τα οποία χρησιμοποιούνται πρωτίστως σε συσκευές, όπως σκληροί δίσκοι και κάμερες. Η αμερικανική εταιρεία προσπαθούσε να εξέλθει από αυτή τη δραστηριότητα εδώ και αρκετό καιρό, κυρίως λόγω της κατάρρευσης των τιμών στην αγορά flash memory. 

To τμήμα που αγόρασε η SK Hynix παρουσίασε πωλήσειες ύψους 2,8 δισ.δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, εκπροσωπώντας τη μερίδα του λέοντος επί των συνολικών πωλήσεων επεξεργαστών μνήμης της Intel, που ανήλθαν στα 3 δισ.δολάρια στη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Με τη συμφωνία, η SK Hynix αναδεικνύεται σε έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές προϊόντων NAND memory. Από κοινού, το μερίδιο αγοράς των SK Hynix και Intel ξεπέρασε το 20% στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών TrendForce, με μόνο τη Samsung να παρουσιάζει μεγαλύτερο μερίδιο άνω του 30%. 

Παρότι η Intel είναι γνωστή για τα κεντρικά τμήματα των προσωπικών υπολογιστών που κατασκευάζει, η εταιρεία έχει βαθιές ρίζες στην αγορά μνήμης. Αρχισε να τα κατασκευάζει στα τέλη της δεκαετίας του 1960 λίγο προτού ο έντονος ανταγωνισμός από την ανερχόμενη, τη δεκαετία του 1980, βιομηχανία ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας, αναγκάσει την αμερικανική εταιρεία να αλλάξει γραμμή πλεύσης. Η αγορά επεξεργαστών μνήμης επιβραδύνθηκε το 2018 εν μέσω υπερπροσφοράς σε συσκευές, αν και άρχισε να ανακάμπτει στο τέλος του περυσινού έτους. Αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η αγορά συσκευών NAND θα παραμείνει ισχυρή τα επόμενα έτη εν μέσω αύξησης της αποθήκευσης δεδομένων. 

Η Intel, με κεφαλαιοποίηση της τάξης των 230 δισ.δολαρίων, δέχεται ολοένα και μεγαλύτερες πιέεις από μικρότερους ανταγωνιστές που κερδίζουν μερίδιο αγοράς. Η μετοχή της υποχωρεί 10% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους συγκριτικά με την αύξηση 30% του δείκτη ημιαγωγών PHLX. Να σημειωθεί ότι η αγορά επεξεργαστών μνήμης έχει δεχθεί πλήγμα από τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ανακόψουν την “επέλαση” της κινεζικής τεχνολογικής βιομηχανίας και να εμποδίσουν τις εξαγωγές προς τις κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Huawei. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ιαπωνική κατασκευάστρια επεξεργαστών μνήμης Kioxia Holdings, η οποία ελέγχεται από κοινοπραξία με επικεφαλής την εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Bain Capital, ανέβαλε πριν από ένα μήνα μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες για εφέτος δημόσιες εγγραφές, λόγω της κατάστασης.  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News