Life & Arts Τρίτη 16/02/2021, 19:00 ΚΟΡΑΛΙΑ ΞΕΠΑΠΑΔΕΑ
STYLE

Φεμινισμός: Παγκόσμια fashion trends που έγραψαν ιστορία

Φεμινισμός: Παγκόσμια fashion trends που έγραψαν ιστορία

Φεμινισμός: Το μακραίωνο ιστορικό κίνημα από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, είπε κάτι εξαιρετικά ουσιώδες: “Το προσωπικό είναι πολιτικό”.

Φεμινιστικές επαναστάσεις ξέσπασαν σε διαφορετικές μορφές και χρονικές φάσεις, αμφισβητώντας την έννοια “γυναίκα” ως ολιστική σύλληψη, τις διχοτομικές θεωρίες του φύλου, τη συμβολική και κοινωνική υποτίμηση της γυναικείας σεξουαλικότητας.

Ο φεμινισμός, ως ρεύμα κοινωνικών και πολιτικών διεκδικήσεων, ξεκινά απ’ τις λεγόμενες “σουφραζέτες”, υποτιμητικός χαρακτηρισμός που αποδόθηκε σε όσες και όσους διεκδικούσαν την ισότητα συμμετοχής των γυναικών στην ψήφο, περί τα τέλη του 19ου και αρχές 20ου αιώνα. Αργότερα, κλιμακώνεται με το “δεύτερο κύμα” γυναικείας χειραφέτησης της δεκαετίας του 1960, ανατρέποντας τα παραδοσιακά έμφυλα πρότυπα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με το φεμινισμό του λεγόμενου “τρίτου κύματος”, ο οποίος και διχάζει αρκετούς για τον τρόπο που προβάλλεται μέσα απ’ τα παγκοσμιοποιημένα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης.

Διάφορα φεμινιστικά trends εμφανίστηκαν σε διάσπαρτες χρονικές περιόδους και συνέβαλλαν στην αλλαγή της αντίληψης του “γυναικείου”.

  

Ας δούμε παρακάτω ορισμένα κεφαλαιώδη φεμινιστικά fashion trends, που συν-δημιούργησαν τη μόδα και τη μετέτρεψαν, όχι απλά σε ενδυματολογική πρόταση, αλλά σε δυναμική δήλωση και αισθητική πρόταση διαμαρτυρίας.

Ας παρατηρήσουμε τη μακραίωνη πορεία της γυναικείας μόδας, μέσα απ’ τα συμφραζόμενα της κοινωνικής διεκδίκησης και ανατροπής του “παραδοσιακά γυναικείου”:

 

1. Φορέματα “bloomer”

Φεμινισμός: Παγκόσμια fashion trends που έγραψαν ιστορία-1

Τα βικτοριανά “bloomer” φορέματα πρωτοεμφανίστηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα (περί το 1850), προωθήθηκαν απο σουφραζέτες της εποχής, και φορέθηκαν ως άνετα καθημερινά φορέματα, που διαδέχθηκαν την προηγούμενη τάση του στενού κορσέ!

 

2. “Γυναικείο παντελόνι”

Φεμινισμός: Παγκόσμια fashion trends που έγραψαν ιστορία-2

Τα παντελόνια άργησαν να εμφανιστούν στο χώρο της μόδας τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Παρόλα αυτά, ασφαλώς το παντελόνι αποτελούσε κυρίαρχη ενδυματολογική επιλογή για τους άντρες τον 20ο αιώνα, ενώ για τη γυναίκα ήταν κοινωνικά απαγορευτικό έως και ανήκουστο.

Το 1851, όμως, η Amelia Bloomer έφερε τα πάνω κάτω στο χώρο της γυναικείας ένδυσης, σχεδιάζοντας και φορώντας ένα φαρδύ μέχρι τον αστράγαλο παντελόνι, το πρώτο απ’ τα μελλοντικά γυναικεία παντελόνια. Από τότε, οι γυναίκες άρχισαν να υιοθετούν μαζικά αυτή την τάση, κυρίως λόγω της πρακτικότητας που προσέφερε, φορώντας τα ρούχα των συζύγων τους για να εξοικονομήσουν χρήματα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το trend στο γυναικείο παντελόνι, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το φεμινισμό, τιμήθηκε ιδιαίτερα απ’ τη θρυλική ηθοποιό, Katharine Hepburn.

Διαβάστε περισσότεραο στο neolaia.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News