Life & Arts Τετάρτη 28/09/2022, 17:54
ΣΠΟΡ

ΠΟΕ για συνεργασία με FIFA: Δεν κρυβόμαστε από τα προβλήματα στο Κατάρ

ΠΟΕ για συνεργασία με FIFA: Δεν κρυβόμαστε από τα προβλήματα στο Κατάρ

Τα οφέλη της συνεργασίας με τη FIFA για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στην Αφρική αντισταθμίζουν τα θέματα που ανακύπτουν από την φιλοξενία του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Κατάρ φέτος, δήλωσε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Ngozi Okonjo-Iweala.

Μιλώντας στο CNBC, η Okonjo-Iweala δήλωσε «ίσως να έχουν υπάρξει αιτίες αντιπαράθεσης και δεν κρυβόμαστε από αυτές». Η ίδια αναφερόταν στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο WTO και FIFA χθες, με σκοπό τη συμμετοχή χωρών παραγωγής βαμβακιού στην παγκόσμια βιομηχανία ποδοσφαίρου. Εν τω μεταξύ, υπενθυμίζεται πως το Κατάρ βρίσκεται υπό το μικροσκόπιο αρχών και φιλάθλων για τη μεταχείριση μεταναστών στα έργα για τις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου.

ΠΟΕ για συνεργασία με FIFA: Δεν κρυβόμαστε από τα προβλήματα στο Κατάρ-1

* Η Okonjo-Iweala (φωτ. Reuters)

Παράλληλα, ο πρόεδρος της FIFA, Gianni Infantino, δήλωσε στο CNBC ότι «χάρη στην προσοχή από το ποδόσφαιρό, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στο Κατάρ. Δέχομαι κάθε κριτική από όλους και για τα πάντα, δεν έχει σημασία, εφόσον μπορούμε να ασκήσουμε μία μικρή, πραγματική και αληθινά θετική επιρροή».

ΠΟΕ για συνεργασία με FIFA: Δεν κρυβόμαστε από τα προβλήματα στο Κατάρ-2

* O Gianni Infantino (φωτ. Reuters)

Σημειώνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας θα υλοποιηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2027 και προϋποθέτει ότι η FIFA και ο WTO θα μοιράζονται πληροφορίες και γνώσεις σε ό,τι αφορά την οικονομική διάσταση του ποδοσφαίρου. Επίσης, στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί πώς θα χρησιμοποιηθεί το ποδόσφαιρο για την ενίσχυση της θέσης των γυναικών σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Σημειώνεται πως τα δύο στελέχη του WTO εκτιμούν πως η ετήσια οικονομική αξία του ποδοσφαίρου αποτιμάται στα 268 εκατ. δολάρια.

«Πιστεύω ότι το σκεπτικό είναι πως εάν εάν κάνουμε όλο τον κόσμο να πάει σε αυτό το μέρος για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ανεξαρτήτως των αντιπαραθέσεων, και έχουμε την ευκαιρία να ωφελήσουμε τις φτωχές χώρες μέσω του εμπορίου, θα την εκμεταλλευτούμε. Επομένως είναι μία υπολογισμένη απόφαση», δήλωσε η Okonjo-Iweala.

Σημείωσε επίσης ότι οι «τέσσερις χώρες του βαμβακιού» (Μπουρκίνα Φάσο, Μπενίν, Τσαντ και Μάλι) ενδέχεται να ευνοηθούν μέσω της συνεργασίας.

Ο Infantino επίσης δήλωσε πως πιστεύει στην αλλαγή που μπορεί να φέρει το ποδόσφαιρο. «Στο Κατάρ για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, τα δικαιώματα του ανθρώπου. Τα πράγματα έχουν ακόμη δρόμο για να αλλάξουν. Ωστόσο, έχει ξεκινήσει μία διαδικασία και ο κόσμος τώρα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με προηγουμένως», δήλωσε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο: Πώς αύξησε τα έσοδά του κατά 10% και χωρίς φιλάθλους

Ποδόσφαιρο πολλών ταχυτήτων στην Ευρώπη

Euro 2022 Γυναικών: Πενιχρά τα λεφτά που μοιράζει η UEFA – Ρεκόρ προσέλευσης ο τελικός

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News