ΣΠΟΡ

Το «φαινόμενο» Αλέξανδρος Σαμοντούροβ

Ο Σαμοντούροβ αποτελεί κορυφαίο πρότζεκτ για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ

Το «φαινόμενο» Αλέξανδρος Σαμοντούροβ

Το μεσημέρι της Κυριακής το πέρασα παρακολουθώντας σχεδόν… κατά λάθος έναν αγώνα μπάσκετ εφήβων. Τον τελικό του τουρνουά Rising Stars, που διεξήχθη στην Πάτρα, τον είχα βέβαια «κυκλώσει» στο πρόγραμμα, προκειμένου να ρίξω μια ματιά σε αυτό που πολλοί λένε πως αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο ταλέντο του ελληνικού μπάσκετ: τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ. Τελικά λίγο η αμφίρροπη εξέλιξη του αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την Ακαδημία ΔΕΚΑ, και πολύ περισσότερο η εμφάνιση του 17χρονου Θεσσαλονικιού, με έκαναν να δω όλο το ματς.

Και ευτυχώς. Διότι στην τρίτη και στην τέταρτη περίοδο ο Σαμοντούροβ ανέλαβε για τα καλά δράση φτάνοντας τους 30 πόντους και χαρίζοντας ουσιαστικά την νίκη στην ομάδα του. Με ύψος 2.09, αλλά κινήσεις και έλεγχο της μπάλας που παραπέμπουν πιο πολύ σε «κοντό», ο «Σάμο», όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες του, μοιάζει να διαθέτει το τέλειο σύγχρονο μπασκετικό πακέτο: έφεση στο σουτ οποιασδήποτε απόστασης, δυναμική παρουσία κάτω από το καλάθι με ριμπάουντ και κοψίματα, ταχύτατες αλλαγές κατεύθυνσης και ωριμότητα αποφάσεων για την ηλικία του.

Στον τελικό της Κυριακής ο Αλέξανδρος σκόραρε ξανά και ξανά με πολλούς αντιπάλους πάνω του, ενώ οι έφοδοι με τις μεγάλες δρασκελιές προς το καλάθι και τα τελειώματα με κάρφωμα θύμισαν κάτι από Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο πρωταθλητής του NBA αποτελεί άλλωστε πρότυπο για τον νεαρό Ελληνα, ο οποίος ονειρεύεται επίσης να παίξει μια μέρα στην κορυφαία λίγκα του κόσμου. Και δεν αποκλείεται καθόλου να το καταφέρει μιας και είναι γνωστό πως οι Αμερικανοί σκάουτερ τον έχουν ήδη στις λίστες τους.

Γεννημένος το 2005 στη Θεσσαλονίκη από γονείς με καταγωγή από την Γεωργία, ο Σαμοντούροβ αποτελεί κορυφαίο πρότζεκτ για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ, ενώ είχε την τύχη να μάθει τα βασικά του αθλήματος στην πρότυπη Ακαδημία ΔΕΚΑ, την οποία ίδρυσε το 2015 ο παλαίμαχος διεθνής, Κώστας Χατζηβρέττας. Αυτό βέβαια που χρειάζεται τώρα ο νεαρός αθλητής είναι ταπεινότητα και… τόνοι δουλειάς, ώστε να βελτιώσει τις αδυναμίες του και να εκμεταλλευθεί τα πλούσια προσόντα του. Ας ελπίσουμε όσα εξαιρετικά είδαμε την Κυριακή να αποτελούν απλώς τον προάγγελο μιας σπουδαίας καριέρας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News