Life & Arts Δευτέρα 14/02/2022, 09:59
ΣΠΟΡ

Η Βαλίεβα επιστρέφει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς με απόφαση CAS

Η Βαλίεβα επιστρέφει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς με απόφαση CAS

Η Καμίλα Βαλίεβα θα μπορέσει να αγωνιστεί ξανά στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αφού το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (Cas) αποφάσισε ότι δεν πρέπει να επιβληθεί προσωρινή αναστολή στη 15χρονη που βγήκε θετική σε τεστ απαγορευμένων ουσιών.

Το CAS έκρινε ότι ή συμμετοχή της Ρωσίδας αθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ στον αγώνα θα της προκαλούσε «ανεπανόρθωτη βλάβη».

«Η αθλήτρια θα πρέπει να επωφεληθεί από τις ακόλουθες εξαιρετικές περιστάσεις: Είναι κάτω των 16 ετών και προστατευόμενο άτομο σύμφωνα με τον κώδικα του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (Wada)», πρόσθεσε το δικαστήριο.

Το CAS , ανώτατο αθλητικό δικαστήριο, είπε ότι «σοβαρά ζητήματα που αφορούν στη μη έγκαιρη κοινοποίησης των αποτελεσμάτων» του επίμαχου τεστ – τα οποία ήρθαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων και σχεδόν έξι εβδομάδες αφότου η αθλήτρια έδωσε το δείγμα – έπαιξαν επίσης ρόλο στην απόφασή του.

«Η αργοπορημένη ειδοποίηση εν μέσω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δεν ήταν δική της ευθύνη.

Στη Βαλίεβα, η οποία διαγνωστεί θετική σε τεστ απαγορευμένων ουσιών στις 25 Δεκεμβρίου 2021, είχε προσωρινά επιβληθεί απαγόρευση συμμετοχής στις 8 Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο προσέφυγε κατά της απόφασης και η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ (Rusada) ήρε την απαγόρευση την επόμενη μέρα.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε ήδη αγωνιστεί και είχε βοηθήσει τη Ρωσία να κερδίσει στο ομαδικό αγώνισμα, αν και τα συγκεκριμένα μετάλλια δεν θα απονεμηθούν έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η υπόθεση αντιντόπινγκ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News