Life & Arts Παρασκευή 4/02/2022, 08:09
ΣΠΟΡ

Πρεμιέρα Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στον «πάγο» τρία αθλήματα

Πρεμιέρα Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στον «πάγο» τρία αθλήματα

Στη «Φωλιά του Πουλιού», και με μια τελετή διάρκειας 100 λεπτών με αυστηρό, λόγω κορωνοϊού, πρωτόκολλο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πεκίνο (14.00) η έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στο μεταξύ, εκτός του ολυμπιακού προγράμματος του 2028 αναμένεται να βρεθούν τρία από τα αθλήματα που αποτελούν τη βάση της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών. Η άρση βαρών, η πυγμαχία και το μοντέρνο πένταθλο «πλήρωσαν» τα λάθη των εκάστοτε διοικούντων τους και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τους έκανε, προς το παρόν, έξωση από τον… ολυμπιακό νυμφώνα. Για να ξαναμπούν θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις προϋποθέσεις που έχουν ορίσει οι «Αθάνατοι». Αντίθετα, η ορειβασία, το σέρφινγκ και το σκέιτμπορντ θα συνεχίσουν να «φορούν» τους Ολυμπιακούς Κύκλους.   

Στο Πεκίνο διεξάγεται η 139η Σύνοδος της ΔΟΕ και η πρώτη ημέρα είχε στο… μενού της το πρόγραμμα των Αγώνων του Λος Αντζελες. Οι «Αθάνατοι» συμφώνησαν με τις, από τον Δεκέμβριο, προτάσεις της εκτελεστικής επιτροπής τους. Η πυγμαχία, το άθλημα που στην Αρχαία Ελλάδα συμπεριλαμβανόταν στο ολυμπιακό πρόγραμμα, γινόταν τοιχογραφία, και ένας αγώνας αποτελούσε φόρο τιμής ακόμα και για τους νεκρούς μιας μάχης, βρέθηκε εκτός λίστας λόγω διαφθοράς (στήσιμο αγώνων κ.λπ.). Η άρση βαρών, παρόλο που στα αρχαία χρόνια συμβόλιζε τη δύναμη και τη σωματική ομορφιά, δεν υπήρχε στους αρχαίους Ολυμπιακούς. Μπήκε όμως στους πρώτους σύγχρονους και από το 1920 είναι σταθερά στο πρόγραμμα. Η χρήση απαγορευμένων ουσιών και η διαφθορά παραγόντων κηλίδωσαν το άθλημα, το οποίο για να φορέσει και πάλι τους Κύκλους θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις αλλαγές που έχουν ζητηθεί. 

premiera-cheimerinon-olympiakon-agonon-ston-pago-tria-athlimata0

Το μοντέρνο πένταθλο, το αγαπημένο άθλημα του Πιερ ντε Κουμπερτέν, δεν θεωρήθηκε τόσο εμπορικό από τους διαδόχους του «πατέρα» των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Για να ξαναμπεί στο πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση της ιππασίας, να μειωθεί το κόστος των αγώνων και να γίνει πιο θελκτικό στους νέους. Εάν οι διοικήσεις των τριών αθλημάτων δεν συμμορφωθούν με τις επιθυμίες της ΔΟΕ, τότε στο Παρίσι θα φορέσουν για τελευταία φορά τους Ολυμπιακούς Κύκλους.   

Ιδιαιτέρως εμπορικά όμως θεωρήθηκαν η ορειβασία, το σέρφινγκ και το σκέιτμπορντ που μπήκαν πειραματικά στη διοργάνωση του Τόκιο.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News