Life & Arts Πέμπτη 13/01/2022, 14:17
ΣΠΟΡ

Νόβακ Τζόκοβιτς: Πώς βγάζει και πού ξοδεύει τα χρήματα από το τένις

Νόβακ Τζόκοβιτς: Πώς βγάζει και πού ξοδεύει τα χρήματα από το τένις

Το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης στο επαγγελματικό τένις, ο Σέρβος Νόβακ Τζόκοβιτς, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της αθλητικής επικαιρότητας, όχι όμως για τα επιτεύγματα εντός των αγωνιστικών χώρων του τένις. 

Η άρνησή του να εμβολιασθεί κατά του κορωνοϊού κατά πώς δείχνουν τα πράγματα θα του στοιχίσει τη συμμετοχή του στο πρώτο τουρνουά γκραν σλαμ τένις της χρονιάς, το Australian Open, ένα τουρνουά το οποίο το έχει «πάρει στο σπίτι του», από τη στιγμή που το έχει κατακτήσει εννέα φορές, κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ στο παρελθόν άλλος αθλητής του τένις. 

Ο αγαπημένος «Νόλε» των Σέρβων, είναι ο επαγγελματίας τενίστας ο οποίος έχει κερδίσει τα περισσότερα χρηματικά έπαθλα από οποιοδήποτε άλλον, τα οποία ξεπερνούν τα 150 εκατ. δολάρια. Το 2019 έγινε ο τενίστας με κέρδισε τα περισσότερα χρήματα από έπαθλα σε μία χρονιά, συνολικά 9,1 εκατ. δολάρια. 

Ωστόσο, τα περισσότερα χρήματά του προέρχονται από τις χορηγίες και τις εμπορικές συμφωνίες, οι απολαβές των οποίων υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει έως και τα 50 εκατ. δολάρια ετησίως. Οι σπόνσορές του μεταξύ άλλων είναι οι Seiko, Lacoste, Asics και Ultimate Software Group.

Σε αυτό που δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει την (αποκλειστική) πρωτιά ακόμη, είναι στη συλλογή των περισσότερων τίτλων γκραν σλαμ, καθώς μοιράζεται την πρώτη θέση με 20 τίτλους, με τους Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ. 

Ο Σέρβος όμως τενίστας, πέραν των εντυπωσιακών επιδόσεων εντός των γηπέδων τένις, είναι άνθρωπος με στυλ και άποψη. Μπορεί να μην επιδίδεται σε κάποια εκκεντρικά χλιδάτη ζωή, ωστόσο οι επιλογές του όταν γίνονται είναι λίγες και καλές. 

Διαθέτει ένα διαμέρισμα στο Μόντε Κάρλο, μια από τις ακριβότερες περιοχές στον κόσμο.

Οι επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία είναι αυτές που τον ελκύουν περισσότερο. Το 2017 αγόρασε δύο χώρους στην περιοχή Σόχο της Νέας Υόρκης, αντί του ποσού των 10 εκατ. δολαρίων. 

Το 2019 διέθεσε 9 εκατ. δολάρια, για την αγορά ενός πολυτελούς διαμερίσματος στο Μαϊάμι. 

eighty seven park miami

Πηγή: Realtor.com

Πίσω στο 2009 είχε αγοράσει ένα πολυτελές γιωτ μήκους 60 ποδιών για 2,5 εκατ. δολάρια, το οποίο εκτιμάται ότι πλέον το έχει πουλήσει. 

Ένας από τους αγαπημένους τρόπους μετακίνησής του είναι τα ιδιωτικά τζετ, ενώ το 2015 έκανε την εμφανίσή του σε ένα τένις event, με ελικόπτερο. 

novak djokovic helicopter

Πηγή: Daily Mail

Από πλευράς αυτοκινήτων, κάποτε είχε χορηγό τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Peugeot. Έχει εντοπισθεί να οδηγάει ένα Tesla Model X, ενώ οι φήμες λένε ότι είναι φίλος των γερμανικών αυτοκινήτων και ιδίως αυτών των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, Audi και Mercedes-Benz. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του τους αρέσει να κάνουν διακοπές, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των αγωνιστικών του υποχρεώσεων είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν συχνά. 

Στον επιχειρηματικό θώκο, έχει στην ιδιοκτησία του μια αλυσίδα εστιατορίων με την ονομασία Novak Cafe & Restaurant, με χώρους στο Βελιγράδι, στο Νέο Βελιγράδι και στο Καπαόνικ.

novak cafe

Πηγή: Novak Cafe

Παλαιότερα είχε ανοίξει ένα vegan εστιατόριο στο Μόντε Κάρλο με την επωνυμία Eqvita, το οποίο φέρεται να το έχει κλείσει. 

 

Το 2013, αναφορές έκαναν λόγο ότι ήταν διατεθειμένος να αγοράσει τις παγκόσμιες προμήθειες τυριού από γάλα γαϊδάρας για τα εστιατόρια του, ένα τυρί που στοιχίζει 500 δολάρια η λίβρα, ωστόσο αποδείχθηκε ότι οι αναφορές αυτές ήταν ψευδείς. Επί της ουσία ένας παραγωγός του είχε προσφέρει αποκλειστική διάθεση του προϊόντος του, μια προσφορά η οποία δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ ότι εντέλει τη δέχθηκε. 

Η διατροφή άλλωστε αποτελεί ένα από τα θέματα στα οποία δίνει τεράστια σημασία. Το 2013 εξέδωσε ένα βιβλίο με την ονομασία «Serving to Win: The 14-Day Gluten-Free Plan for Physical and Mental Excellence», το οποίο αφορούσε τη δίαιτα που ακολούθησε και του άλλαξε το ρου της καριέρας του. Το πόσο σημαντικό είναι για τον ίδιο η διατροφή του, δείχνει το γεγονός ότι διαθέτει τη δική του σειρά με είδη διατροφής «Djokolife».

Η διατροφή ήταν η αφορμή για να ενασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος. Συμμετείχε ως παραγωγός στην ταινία «Game Changers», με θέμα την διατροφή των αθλητών, ενώ ενεπλάκει στη σειρά ντοκιμαντέρ «Transcendence», η οποία επικεντρώνεται στη φυσική, ψυχολογική και συναισθηματική υγεία. 

Από την άλλη δεν ξεχνάει ότι έχει προέλθει από μια χώρα με χιλιάδες προβλήματα όντας από φτωχό οικογενειακό περιβάλλον. 
Μέσω του ιδρύματος «Νόβακ Τζόκοβιτς», προσπαθεί να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές συνθήκες στις μικρές ηλικίες στη χώρα του.

Το 2014 δώρισε το χρηματικό έπαθλο ύψους 750.000 το οποίο κέρδισε για την κατάκτηση του Όπεν της Ιταλίας, σε πληγέντες από πλημμύρες στη Σερβία. 

Με την οικογένειά του έχουν ιδρύσει την εταιρεία με την επωνυμία Family Sport, της οποίας αντικείμενο σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ιστοσελίδα της, είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων. 

Το 2009 η Family Sport, εξαγόρασε τα δικαιώματα του Όπεν της Ολλανδίας για να το μετατρέψει σε Όπεν της Σερβίας. Μετά από τέσσερις διοργανώσεις, η ΑΤΡ αγόρασε πίσω τα δικαιώματα της συγκεκριμένης διοργάνωσης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News