ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΝΒΑ: Η λίγκα που σέβεται το κοινό της

ΝΒΑ: Η λίγκα που σέβεται το κοινό της

Στην σοφά δομημένη λίγκα του ΝBA δεν κερδίζουν μόνο οι πρώτοι αλλά και οι… τελευταίοι. Το παραπάνω σχήμα λόγου είναι αρκετά κυριολεκτικό, αφού ναι μεν οι ομάδες που τα πηγαίνουν καλύτερα αυξάνουν την φήμη, τα κέρδη και τις τάξεις των φιλάθλων τους, ωστόσο και όσοι διάγουν κακές σεζόν έχουν τις ευκαιρίες τους, ώστε να πράξουν το ίδιο στο μέλλον μέσω των καινούριων παικτών που έρχονται στα επόμενα draft. Εκεί, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όσες ομάδες καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας της προηγούμενης σεζόν, επιλέγουν πρώτες τους καινούριους αστέρες. Με λίγα λόγια στο NBA υπάρχουν ομάδες, οι οποίες χάνουν έως και επίτηδες προκειμένου να επενδύσουν στο μέλλον.

Ακόμα ωστόσο και αυτή η ατύπως αποδεκτή πρακτική -διότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για «στημένα» παιχνίδια- έχει τα όριά της, ειδικά όταν αποδεικνύεται βλαπτική για το υπέρτατο αγαθό που προσφέρει το προϊόν, δηλαδή το μπασκετικό θέαμα. Πριν μερικές ημέρες οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ υπέστησαν την χειρότερη ήττα στην ιστορία της λίγκας χάνοντας με 73 (!) διαφορά από τους Μέμφις Γκρίζλις, οι οποίοι μάλιστα αγωνίζονταν δίχως τον καλύτερό τους παίκτη, τον θαυματουργό πόιντ γκαρντ, Τζα Μοράντ.

Οι ίδιοι οι Θάντερ είχαν επίσης αρκετές απουσίες, ωστόσο και πάλι το πελώριο χάσμα από τους αντιπάλους τους συνιστά ντροπιαστικό αποτέλεσμα, όχι μόνο για εκείνους, όπως θα συνέβαινε π.χ. με έναν ευρωπαϊκό σύλλογο, αλλά για την ίδια την διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος. Πριν κάποια χρόνια, ο general manager (δηλ. o CEO) των Φιλαντέλφια Σίξερς απολύθηκε όχι από τον ιδιοκτήτη της ομάδας αλλά από την ίδια την λίγκα, όταν η τελευταία απηύδησε από το διαρκές και απροκάλυπτο «tanking» -έτσι λέγεται η τακτική της σκόπιμης ήττας- που είχε καταντήσει τα περισσότερα παιχνίδια τους φαρσοκωμωδίες.

Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Σύμφωνα με απόφαση που πάρθηκε το καλοκαίρι, από φέτος έχουν  λιγοστέψει τα σφυρίγματα των φάουλ, κόβοντας κυρίως εκείνα που έξυπνοι παίκτες, όπως ο Τζέιμς Χάρντεν ή ο Τρέι Γιανγκ  κατάφερναν να εκμαιεύουν γέρνοντας πάνω στο σώμα των αντιπάλων τους. Η επιθετική απόδοση των ομάδων μετριάστηκε κάπως από την καινούρια αντιμετώπιση των διαιτητών, ωστόσο το ίδιο συνέβη και με τον εκνευρισμό των φιλάθλων που απαιτούσαν την αλλαγή.

Συνολικά το NBA αποτελεί λίγκα-πρότυπο για πολλούς λόγους (οικονομικούς, ποιοτικούς κ.ο.κ), ωστόσο το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι ότι φροντίζει και σέβεται όσο καμιά άλλη το κοινό του. Το ίδιο το σπορ άλλωστε δεν έχει λόγο να παίζεται, ειδικά από επαγγελματίες, παρά μόνο όταν υπάρχουν άνθρωποι να το ευχαριστηθούν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News