Life & Arts Πέμπτη 12/08/2021, 21:58
ΣΠΟΡ

La Liga: Εγκρίθηκε η συμφωνία με το CVC Capital 

La Liga: Εγκρίθηκε η συμφωνία με το CVC Capital 

 

Την έγκριση από τους κορυφαίους συλλόγους της Ισπανίας εξασφάλισε η προτεινόμενη επένδυση της εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων CVC Capital,  παρά τις αρνητικές ψήφους από τις δύο μεγαλύτερες ομάδες της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα.

Η συμφωνία επήλθε υπό τον όρο ότι μεμονωμένοι σύλλογοι μπορούν να εξαιρεθούν από αυτήν, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της LaLiga, του ένωσης που διαχειρίζεται τα επαγγελματικά πρωταθλήματα των δύο κορυφαίων ποδοσφαιρικών κατηγοριών. 

Θέλοντας να αντιμετωπίσει τη σφοδρή αντίθεση των δύο κορυφαίων συλλόγων της χώρας στο σχέδιο που στοχεύει αρχικά σε επενδύσεις ύψους 2,7 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, η CVC τροποποίησε την αρχική της πρόταση λίγο πριν από την ψηφοφορία, επιτρέποντας στους συλλόγους της LaLiga να λάβουν μέρος σε εθελοντική βάση.

Η συμφωνία εγκρίθηκε από τους 38 από τους 42 συλλόγους με τη Ρεάλ, την Μπαρτσελόνα και την Αθλέτικ Μπιλμπάο, ομάδες που ανήκουν στα μέλη τους, να την καταψηφίζουν, ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Antena3, η Ρεάλ Οβιέδο ομάδας της δεύτερης κατηγορίας ήταν η άλλη ομάδα που αντιτάχθηκε. Κατά της συμφωνίας είναι και η ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Ο πρόεδρος της LaLiga Χαβιέ Τεμπάς δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την ψηφοφορία, ότι εάν οι τρεις ομάδες επιλέξουν να μην συμμετάσχουν στη συμφωνία, η επένδυση είναι πιθανό να ανέλθει μεταξύ 2,1 και 2,2 δισ. ευρώ.

Βάσει της συμφωνίας, η CVC θα λάβει το 11% των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα τα επόμενα 50 χρόνια με αντάλλαγμα να επενδύσει στη LaLiga, ωστόσο το ποσοστό θα μειωθεί στο 8-9% εάν οι τρεις σύλλογοι επιλέξουν να μην συμμετάσχουν.

Όπως σημείωσε ο Τεμπάς η συμφωνία με την ονομασία «Boost LaLiga», θα ενισχύσει τους συλλόγους και θα τους παρέχει χρηματοδότηση για να επενδύσουν σε νέες υποδομές και έργα εκσυγχρονισμού, καθώς και να αυξήσουν τα ποσά που μπορούν να διαθέσουν για μεταγραφές. 

Η Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε ότι σχεδιάζει να καταθέσει αστικές και ποινικές αγωγές εναντίον του Τεμπάς και του επικεφαλής της CVC Capital.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζουάν Λαπόρτα, επέκρινε τη συμφωνία την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι δεν νιώθει έτοιμος «να υποθηκεύσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του συλλόγου για τα επόμενα 50 χρόνια», παρόλο που τα νέα κεφάλαια πιθανώς να επέτρεπαν στον σύλλογο να προσφέρει στον Λιονέλ Μέσι σε νέο συμβόλαιο παρά να ενταχθεί στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Τεμπάς υποστήριξε είπε ότι το πρωτάθλημα έχει καταφέρει να αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι Ρεάλ και Μπάρτσα αντιτίθενται στις αλλαγές που έχουν γίνει.

«Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα προσπαθούν να μπλοκάρουν ό, τι κάνουμε, αλλά έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε, ανεξάρτητα από το αν όλα τα κλαμπ συμφωνούν σε αυτήν τη συμφωνία ή όχι», κατέληξε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News