Life & Arts Κυριακή 18/04/2021, 22:56
ΣΠΟΡ

UEFA: Απειλή απόλυτου αποκλεισμού στους συλλόγους που θέλουν κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα

Σκληρή ανακοίνωση της συνομοσπονδίας σε συνεργασία με εθνικές ομοσπονδίες και λίγκες

UEFA: Απειλή απόλυτου αποκλεισμού στους συλλόγους που θέλουν κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα

Σε ανοικτή ρήξη βρίσκονται πλέον μερικοί από τους πλουσιότερους συλλόγους στην Ευρώπη με την UEFA αλλά και τις εθνικές ομοσπονδίες και λίγκες, καθώς η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία απείλησε την Κυριακή με απόλυτο αποκλεισμό 12 αγγλικές, ισπανικές και ιταλικές ομάδες εάν προχωρήσουν στο φημολογούμενο εγχείρημά τους για κλειστή ευρωπαϊκή λίγκα.

Πληροφορίες που μετέδωσαν πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή ανέφεραν ότι εντός της ημέρας έξι αγγλικοί σύλλογοι, τρεις ισπανικοί και τρεις ιταλικοί επρόκειτο να ανακοινώσουν το σχέδιό τους με τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα», για τη δημιουργία κλειστού πρωταθλήματος, με τη συμμετοχή και άλλων συλλόγων, στα πρότυπα της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, της οποίας φέρονται να ηγούνται οι Ρεάλ Μαδρίτης και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είναι η αύξηση των εσόδων τους με πολύ μικρότερη έως μηδαμινή απόδοση μερίσματος στον υπόλοιπο κόσμο του ποδοσφαίρου σε σύγκριση με το Τσάμπιονς Λιγκ της UEFA.

Στο σχέδιο της δημιουργίας μια λίγκας αξίας 7 δισεκ. ευρώ συμμετέχουν, κατά πληροφορίες οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Σίτι, καθώς και οι Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Τότεναμ από την Αγγλία, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης μαζί με τη Ρεάλ από την Ισπανία, και οι Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ από την Ιταλία. Λέγεται πάντως ότι και μεταξύ των 12 αυτών συλλόγων κάποιοι είναι θετικότεροι για το σχέδιο από άλλους.

Ο λόγος που οι «12» θέλησαν να κάνουν γνωστή επισήμως το σχέδιό τους την Κυριακή είναι διότι ήθελαν να προλάβουν την UEFA που την Δευτέρα επρόκειτο να επικυρώσει το δικό της σχέδιο για την ανανέωση του Τσάμπιονς Λιγκ από την περίοδο 2024-25, με την επέκτασή του κατά τέσσερις ομάδες και με περισσότερους (τουλάχιστον 10) εγγυημένους αγώνες για κάθε συμμετέχουσα ανά σεζόν.

Η αντίδραση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στα δημοσιεύματα περί επικείμενης ανακοίνωσης μιας Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας ήταν εντονότατη και καλά οργανωμένη, αφού φέρει τις υπογραφές και των εθνικών ομοσπονδιών και των λιγκών της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η UEFA απειλεί τους συλλόγους ότι τυχόν δημιουργία και συμμετοχή στην παράνομη αυτή λίγκα θα τους αποκλείσει αυτομάτως από κάθε εθνική, ευρωπαϊκή ή διεθνή διοργάνωση, ενώ θα υπάρχουν συνέπειες αποκλεισμού και για τους συμμετέχοντες ποδοσφαιριστές, όπως έχει διαβεβαιώσει και η διεθνής ποδοσφαιρική ομοσπονδία, η FIFA.

Στην πρωτοφανώς σκληρή ανακοίνωσή της, η Νιόν χαρακτηρίζει το σχέδιο των «12» ένα «κυνικό πλάνο βασισμένο στο προσωπικό συμφέρον ορισμένων συλλόγων» το οποίο «επιτίθεται στις αρχές της αθλητικής αξίας».

Η ανακοίνωση εξαίρει μάλιστα τη στάση των γαλλικών και γερμανικών συλλόγων (εννοώντας προφανώς τις Παρί Σεν Ζερμέν, Λιόν, Μπάγερν και Ντόρτμουντ που αρχικά θεωρούνταν ότι θα συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα) διότι απέφυγαν, κατά πληροφορίες να ενταχθούν στην κίνηση των «12».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News