Life & Arts Σάββατο 3/04/2021, 13:20
ΣΠΟΡ

Τι αλλάζει στο Champions League

Τι αλλάζει στο Champions League

Το σχέδιο προβλέπει ότι στο νέο Champions League θα συμμετάσχουν 36 αντί για 32 από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Μέχρι εδώ τίποτα το ασυνήθιστο. Η μεγάλη ανατροπή θα γίνει αν περάσει η πρόταση να καταργηθεί το σημερινό σύστημα των ομίλων, στο οποίο οι τέσσερις ομάδες κάθε ομίλου αγωνίζονται μεταξύ τους και με βάση τη βαθμολογία οι δύο πρώτες προκρίνονται στην επόμενη φάση των «16». Το νέο Champions League θέλει κάθε μία μία από τις 36 ομάδες να παίζει δέκα παιχνίδια, πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας, όλα με διαφορετικούς αντιπάλους. Στη φάση των «16» θα προκρίνονται οι πρώτες οκτώ ομάδες της συνολικής βαθμολογίας συν άλλες οκτώ ομάδες, οι οποίες θα βγαίνουν από αγώνες play-off.

Γιουβέντους και Ατλέτικο Μαδρίτης, δύο από τους μόνιμους διεκδικητές ευρωπαϊκών τίτλων

Αποτέλεσμα: Περισσότεροι αγώνες γενικώς, αλλά και περισσότεροι αγώνες μεταξύ των «ισχυρών», άρα και περισσότερα έσοδα για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Μάλιστα η μεταρρύθμιση προβλέπει ότι κάποιες ιστορικές ομάδες με βαρύ όνομα θα περιλαμβάνονται αυτοδικαίως στην αφρόκρεμα των «36», ανεξάρτητα από τις επιδόσεις τους στο τελευταίο πρωτάθλημα. Το νέο Champions League στηρίζει με θέρμη ο πρόεδρος της ιταλικής Γιουβέντους Αντρέα Ανιέλι, που είναι και επικεφαλής του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA). Η τελική απόφαση επρόκειτο να ληφθεί στις 31 Μαρτίου, αλλά αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της UEFA στις 19 Απριλίου. Οι απλοί φίλαθλοι ανησυχούν και αναρωτιούνται ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό.

«Θα χάσουμε ολόκληρες γενιές φιλάθλων»

Ο Άλεξ Φίσερ είναι οπαδός της Μπάγερν Μονάχου. Έχει αγοράσει εισιτήριο διαρκείας για να παρακολουθεί από κοντά την αγαπημένη του ομάδα, η οποία ασφαλώς περιλαμβάνεται στους ισχυρούς της Ευρώπης. Προσπαθεί να μην χάνει ούτε έναν αγώνα, τόσο στη Μπούντεσλιγκα όσο και στο Champions League. «Ήδη σήμερα δυσκολευόμαστε να τα φέρουμε βόλτα», λέει ο ίδιος. «Δεν είναι πάντα εύκολο να λείπεις από τη δουλειά σου και να συγκεντρώνεις τα απαραίτητα χρήματα. Με τα επιπλέον παιχνίδια η κατάσταση δυσκολεύει περισσότερο…» Ακόμη πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για τα νέα παιδιά που τώρα αρχίζουν να έρχονται στο γήπεδο: «Οι πιο μεγάλοι που έχουν τη δουλειά τους ή την καριέρα τους κάπως μπορεί να τα βολέψουν, αλλά για τους υπόλοιπους το γήπεδο θα γίνει απλησίαστο» λέει ο Άλεξ Φίσερ.

Κριτική στο νέο Champions League ασκεί και ο Γάλλος Ρονάν Εβαίν, επικεφαλής της οργάνωσης Football Supporters Europe, που εκπροσωπεί απλούς φιλάθλους από ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Ο ίδιος πιστεύει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες, ιδιαίτερα μετά τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας, πολλοί φίλαθλοι θα δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στα έξοδα για να παρακολουθήσουν ακόμη περισσότερους αγώνες. Επιπλέον, το νέο σύστημα δεν αποκλείεται να φέρει νέες αυξήσεις στα τηλεοπτικά δικαιώματα, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο όσους παρακολουθούν τους αγώνες από το σπίτι. Αλλά υπάρχει κι ένα άλλο πρόβλημα που δεν έχει σχέση με τα χρήματα, λέει ο Ρονάν Εβαίν: «Δημιουργείται ένα κλειστό κλαμπ για τις ομάδες-ελίτ της Ευρώπης που θα παίζουν συνεχώς μεταξύ τους. Όταν εδραιώνεις την ισχύ των μεγάλων και περιορίζεις τον αριθμό των συλλόγων, αλλά και των χωρών που συμμετέχουν, ουσιαστικά καταστρέφεις τα όνειρα πολλών φιλάθλων ότι μπορεί κάποτε να δουν κι εκείνοι την ομάδα τους να αγωνίζεται σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ντέρμπι με διαφορά ώρας

Για τον Λίαμ Κόλφιλντ και τον Ντμίτρο Μερέζκο το πρόβλημα δεν είναι τα χρήματα, αλλά οι …εργατοώρες. Και οι δύο μένουν στο Λος Άντζελες, δηλώνουν φανατικοί ποδοσφαιρόφιλοι και οπαδοί της Μπορούσια Ντόρτμουντ και συμμετέχουν στο τοπικό «κλαμπ» των οπαδών της γερμανικής ομάδας. Το Σαββατοκύριακο οι αγώνες της Μπούντεσλιγκα αρχίζουν στις 6 το πρωί τοπική ώρα και το πρόγραμμά τους προσαρμόζεται ανάλογα. «Σηκώνομαι ένα τέταρτο πιο νωρίς και φτιάχνω καφέ για να μην κοιμηθώ στη διάρκεια του αγώνα» λέει ο Ντμίτρο Μερέζκο. Με το πρωτάθλημα της Μπούντεσλιγκα κάπως τα βολεύουν και οι δύο. Αλλά οι αγώνες για το Champions League, όπως και για το Κύπελλο Γερμανίας, αποτελούν μία πρόκληση, γιατί αρχίζουν στις 12 το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ), οπότε οι περισσότεροι είναι στη δουλειά ή στο πανεπιστήμιο. «Θυμάμαι όταν έπαιζε η Μπορούσια με τη Σεβίλλη για το Champions League», λέει ο 23χρονος Μερέζκο. «Είχα μάθημα και κανονικά δίνω προτεραιότητα στις σπουδές μου, αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορούσα να χάσω ένα τέτοιο παιχνίδι» Ο 66χρονος Λίαμ Κόλφιλντ έχει σαφή άποψη: «Εγώ δεν χρειάζομαι άλλους αγώνες…» Ο νεαρός Ντμίτρο Μερέζκο συμφωνεί: «Το Champions League είναι τέλειο, έτσι όπως είναι. Ό,τι και να αλλάξουν, δεν πρόκειται να το βελτιώσουν».

Σύμφωνα με έρευνα του CIES Football Observatory που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, το 59,4% των φιλάθλων εκτιμά ότι «φτάνει και περισσεύει» ο αριθμός των ποδοσφαιρικών συναντήσεων που ήδη γίνονται. Επιπλέον, το 72,8% βλέπει τον κίνδυνο να κουραστούν οι παίκτες, αλλά και οι θεατές. «Κάποια στιγμή ο κόσμος κουράζεται, θέλει ένα διάλειμμα», λέει ο 34χρονος φίλαθλος της Μπάγερν Άλεξ Φίσερ. Από την πλευρά του ο Ρονάν Εβαίν απευθύνει έκκληση σε όλους τους ενδιαφερόμενους «να προστατεύσουν το ποδόσφαιρο» και υπενθυμίζει ότι οι εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, αλλά και η ΟΥΕΦΑ, οφείλουν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα όλων των ομάδων και όχι μόνο των οικονομικά ισχυρών. Στη Γερμανία η ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB) δεν έχει ακόμη πάρει θέση στις προτάσεις για μεταρρύθμιση του Champions League. Τον περασμένο Οκτώβριο πάντως ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Ράινερ Κοχ είχε δηλώσει ότι είναι αντίθετος στην ίδρυση ευρωπαϊκής «Σούπερλιγκα», γιατί «το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνοχή, αλληλεγγύη, πνεύμα ανταγωνισμού και οικονομικό fair play, όχι από τα συμφέροντα των λίγων ομάδων της ελίτ». Την αντίθεσή τους στα σχέδια για το νέο Champions League έχουν εκφράσει οι σύνδεσμοι των οργανωμένων οπαδών της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News