Life & Arts Παρασκευή 8/01/2021, 06:51
ΣΠΟΡ

ΝΒΑ: Η επέκταση των 5 δισ. δολαρίων

ΝΒΑ: Η επέκταση των 5 δισ. δολαρίων

Μπορεί το NBA να είναι γνωστό διεθνώς ως πρότυπο «κλειστής» λίγκας, με τις τριάντα ομάδες που την αποτελούν να μην προβιβάζονται-υποβιβάζονται όπως στα υπόλοιπα παραδοσιακά πρωταθλήματα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν γίνονται κατά καιρούς μετακινήσεις, απλώς αυτές δεν έχουν να κάνουν με αγωνιστικά κριτήρια αλλά αποκλειστικά με τις επιταγές του… μάρκετινγκ. Κάπως έτσι φουντώνουν τις τελευταίες μέρες τα σενάρια -η απόφαση θεωρείται ειλημμένη από κάποιους αναλυτές- για επέκταση της λίγκας με την εισαγωγή δύο νέων ομάδων, φυσικά με το… αζημίωτο. Γύρω στα 2.5 δις δολάρια αναμένεται να κοστίσει το κάθε εισιτήριο για τους καινούριους οργανισμούς που θα ενταχθούν στο πρωτάθλημα, ενώ ήδη έχουν γίνει γνωστοί και οι ενδιαφερόμενοι.

 Θυμάστε τους Seattle Supersonics του θεαματικού διδύμου Γκάρι Πέιτον και Σον Κεμπ; Η ομάδα μετακόμισε πριν αρκετά χρόνια νότια και μετονομάστηκε σε Oklahoma City Thunder, απογοητεύοντας πολλούς φίλους τους, ωστόσο τώρα μοιάζει έτοιμη να επιστρέψει με το παραδοσιακό της όνομα πίσω στην πόλη των Nirvana -προφανώς και οι Thunder θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Επιπλέον φαίνεται πως ομάδα στο NBA θα αποκτήσει και η «πόλη της αμαρτίας», δηλαδή το Λας Βέγκας, όπου ούτως ή άλλως υπάρχει έντονη μπασκετική παρουσία, τόσο με τους ετήσιους αγώνες προετοιμασίας του Summer League, όσο και λόγω του γεγονότος πως πολλοί σταρ του αθλήματος παραδοσιακά επιλέγουν τα… πολιτιστικά κέντρα του Βέγκας για να καταθέσουν σεβαστό μέρος των παχυλών μισθών τους.

 Σε κάθε περίπτωση οι δύο καινούριες ομάδες θα αυξήσουν τον ανταγωνισμό, ενώ πιθανότατα θα προκαλέσουν και κάποια μετακίνηση ανάμεσα στις δύο περιφέρειες, αφού Σιάτλ και Λας Βέγκας θα ενταχθούν προφανώς στη Δύση. Κυρίως όμως θα φέρουν ζεστό χρήμα στα ταμεία της λίγκας -κακά τα ψέματα, αυτός είναι ο λόγος που γίνονται όλα- που έχουν πληγεί βαριά από την πανδημία.  Με την σεζόν 2020-21 να έχει ξεκινήσει ήδη, τα άδεια από κόσμο γήπεδα εκτός από ελαφρώς καταθλιπτικά στο μάτι είναι και ζημιογόνα, ακόμα και αν τα πελώρια τηλεοπτικά συμβόλαια και οι χορηγικές συμφωνίες που εξασφάλισε φέτος το NBA έχουν ισορροπήσει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News