Life & Arts Κυριακή 2/01/2022, 08:13
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Ιαπωνία: Ετοιμάζει εμβόλιο εφ΄όρου ζωής κατά της Covid-19

Ιαπωνία: Ετοιμάζει εμβόλιο εφ΄όρου ζωής κατά της Covid-19

Ένα εμβόλιο όπου θα προστατεύει εφ΄όρου ζωής από τον κορωνοϊό ετοιμάζουν Ιάπωνες επιστήμονες, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει game-changer στη «μάχη» κατά της πανδημίας που μπαίνει πλέον στο τρίτο έτος της. Ερευνητές μελετούν ένα εμβόλιο το οποίο θα προστατεύει για πάντα κατά της νόσου και θα αναπτύξει αρκετά αντισώματα ώστε να μην χρειάζεται ενισχυτική δόση.

Ο επίτιμος ερευνητής στο Μητροπολιτικό Ινστιτούτο του Τόκιο, Μιτσινόρι Κοχάρα, αναρωτιόταν αν μπορεί να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του ιού στα πρότυπα εκείνου κατά της ευλογιάς, με το οποίο ασχολείται τις τελευταίες τρείς δεκαετίες. Από τον Απρίλιο του 2020 ο Κοχάρα, μαζί με τον εθνικό οργανισμό λοιμωδών ασθενειών, ξεκίνησαν τις έρευνες.

Επέλεξαν το μη παθογόνο στέλεχος της παραλλαγής του ιού της δαμαλίτιδας που ονομάζεται DIs, το οποίο μεταφέρει το γονίδιο της ακίδας της SARS-COV-2. Μέσα σε μια εβδομάδα το εμβόλιο αυτό, μπορεί να αναπτύξει στο σώμα ικανά αντισώματα ώστε να είναι ισχυρή η ανόσια. Μάλιστα, τα πειράματα σε ποντίκια έδωσαν πολύ καλά αποτελέσματα.

«Έχω εργαστεί σε διάφορες τεχνολογίες εμβολίων, όπως ο αδενοϊός και το αγγελιοφόρο RNA, αλλά το εμβόλιο που χρησιμοποιεί τον φορέα του ιού της δαμαλίτιδας είναι το πιο ισχυρό από όλα με λίγες παρενέργειες. Τα χαρακτηριστικά αυτού του εμβολίου είναι ότι μπορεί να προκαλέσει αντισώματα και δια βίου ανοσία», είπε ο Κοχάρα σε συνέντευξή του στους The Japan Times.

Ενώ τα εμβόλια κατά της Covid-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA και τα οποία έχουν παρασκευαστεί από τις Pfizer/BioNTech και Μoderna, έχουν αποδειχθεί επιτυχή στην πρόληψη σοβαρής νόσησης και θανάτου, η ανοσία τους μειώνεται σημαντικά έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να κρίνονται αναγκαίες περιοριδικές ενισχυτικές δόσεις, ειδικά έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.  

Αντίθετα, το εμβόλιο του Κοχάρα μπορεί να προσφέρει προστασία εντός μίας εβδομάδας και παρουσιάζει την πιο ισχυρή ανοσία από κάθε άλλο εμβόλιο. Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως σημαντική τη στιγμή που τα περισσότερα από τα διαθέσιμα εμβόλια δεν προσφέρουν μακροπρόθεσμη προστασία την ώρα που ο κορωνοϊός έχει μολύνει περισσότερα από 270 εκατ. άτομα και έχει προκαλέσει το θάνατο σε περισσότερους από 5 εκατ. ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Εντός του 2023 οι κλινικές δοκιμές

Η ιαπωνική φαρμακευτική εταιρεία Nobelpharma Co. πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη και την δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών του εμβολίου του Κοχάρα στην Ιαπωνία εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 σε 150 έως 200 εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υποστεί λοιμώξεις και πλήρως εμβολιασμένων ατόμων. Εάν επιβεβαιωθούν η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια, η κλινική δοκιμή τελικής φάσης πρόκειται να ξεκινήσει αμέσως μετά, με στόχο την εμπορευματοποίηση το νωρίτερο το 2024.

Τα μέχρι τώρα πειράματα που έχουν γίνει σε ποντίκια έχουν δείξει υψηλά επίπεδα ανοσίας που διατηρήθηκαν περισσότερους από 20 μήνες ή περίπου κατά μέσο όρο τη διάρκεια ζωής ενός ποντικιού και όλα τα εμβολιασμένα ποντίκια που μολύνθηκαν από τον ιό 20 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους επέζησαν. Σε αντίθεση, όλα τα ποντίκια που ήταν ανεμβολίαστα ψόφησαν. 

Πηγή: Th Japan Times

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News