Life & Arts Τετάρτη 22/12/2021, 22:45
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Η Όμικρον μπορεί να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας, λένε ειδικοί

Η Όμικρον μπορεί να επιταχύνει το τέλος της πανδημίας, λένε ειδικοί

Μόλις πριν από εβδομάδες, οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε καλό δρόμο για τον τερματισμό της πανδημίας το 2022. Όμως ξαφνικά εμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον – προκαλώντας σύγχυση στις προβλέψεις των επιστημόνων.

Η ταχέως διαδεδομένη μετάλλαξη ευθύνεται πλέον για το 73% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ, ποσοστό που ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Δρ. Άντονι Φάουτσι, χαρακτήρισε «πρωτοφανές».

Τώρα, ορισμένοι ερευνητές λένε ότι η Όμικρον θα μπορούσε πραγματικά να επιταχύνει τη μετάβαση του ιού από πανδημία σε ενδημικό, αν και με μεγάλους αριθμούς ασθενειών και πιθανούς θανάτους στην πορεία.

Λόγω του υψηλού ποσοστού μετάδοσης της Όμικρον και του κινδύνου για τους μη εμβολιασμένους και όσους δεν έχουν λάβει αναμνηστική δόση, οι νοσηλείες και οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – αλλά όσοι επιβιώσουν θα μπορούσαν να αποκτήσουν ένα βαθμό αποκαλούμενης «φυσικής ανοσίας».

«Οπως υποστηρίζουν άλλωστε πολλοί, η νέα μετάλλαξη θα γίνει αμέσως αισθητή στον πληθυσμό», λέει ο Δρ Ντέιβιντ Χο, παγκοσμίου φήμης ιολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια. «Μοιάζει με μία πυρκαγιά που ξεσπά απότομα, αλλά στη συνέχεια σβήνει μόνη της».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φυσική ανοσία δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο η ανοσία που ενεργοποιείται με εμβόλια. Περίπου το 62% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όμως, μόνο το 30% αυτών των ατόμων έχει λάβει αναμνηστική δόση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της προστασίας έναντι της Όμικρον.

Ο Δρ Μπρους Φάρμπερ, επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Νιου Χάιντ Παρκ του Νοσοκομειακού δικτύου Northwell Health με έδρα τη Νέα Υόρκη, λέει ότι το «καλύτερο σενάριο» θα ήταν μια εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη της Covid που δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση στους περισσότερους ανθρώπους και δημιουργεί κάποιο επίπεδο προσωρινής ανοσίας.

Η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά η επίδρασή της στις νοσηλείες και στους θανάτους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τους ερευνητές. Στη Νότια Αφρική, όπου η μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι παρέμειναν σχετικά χαμηλοί παρά την απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων – αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα δημογραφικά στοιχεία εμβολιασμού της χώρας και ο ζεστός καιρός του Δεκεμβρίου μπορεί να επηρεάσουν αυτήν την τάση.

Ωστόσο, όσο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παραμένουν ανεμβολίαστα, η Covid θα συνεχίσει να εξαπλώνεται και να μεταλλάσσεται, λέει ο Φάρμπερ. Αυτό σημαίνει ότι το μελλοντικό χρονοδιάγραμμα της πανδημίας είναι εξαιρετικά αβέβαιο, ακόμη και όταν οι ειδικοί συμφωνούν ευρέως ότι ο Covid θα γίνει τελικά μια ενδημική και δυνητικά εποχική ασθένεια.

Ο Δρ Timothy Brewer, καθηγητής ιατρικής στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA, είναι ένας από τους ειδικούς που υποστηρίζει ότι η Covid δεν πρόκειται ποτέ να εξαφανιστεί εντελώς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Στελέχη της Pfizer: Η Covid θα γίνει ενδημική ασθένεια από το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News