Life & Arts Παρασκευή 17/12/2021, 22:48
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Στελέχη της Pfizer: Η Covid θα γίνει ενδημική ασθένεια από το 2024

Στελέχη της Pfizer: Η Covid θα γίνει ενδημική ασθένεια από το 2024

Ο Covid θα γίνει ενδημική ασθένεια από το 2024 και εφεξής, δήλωσαν σήμερα ανώτατα στελέχη της Pfizer, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιός θα μετατραπεί από μια παγκόσμια έκτακτη κατάσταση σε μια σταθερή μόλυνση, προκαλώντας περιφερειακές εστίες σε ολόκληρο τον κόσμο – όπως και η γρίπη.

«Πιστεύουμε ότι ο Covid θα μεταβεί σε ενδημική κατάσταση, πιθανώς μέχρι το 2024», δήλωσε η Νανέτε Κοκέρο, πρόεδρος της Pfizer Vaccines.

Η Covid-19 θα περάσει σε ενδημικό επίπεδο όταν οι πληθυσμοί θα αποκτήσουν αρκετή ανοσία στα εμβόλια ή σε προηγούμενες λοιμώξεις για μπορούν να κρατούν υπό έλεγχο μολύνσεις, νοσηλεία και θανάτους ακόμη και όταν κυκλοφορεί ο ιός.

«Το πότε και πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της νόσου, το πόσο αποτελεσματικά η κοινωνία αναπτύσσει εμβόλια και θεραπείες και τη δίκαιη κατανομή σε μέρη όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Pfizer, Μάικλ Ντόλστεν. «Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται».

Ο χρόνος μετάβασης της Covid σε μια ενδημική κατάσταση μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, σύμφωνα με τον Ντόλστεν.

«Φαίνεται ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ορισμένες περιοχές θα μεταβούν σε ένα ενδημικό μοντέλο, ενώ άλλες περιοχές θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε κατάσταση πανδημίας», είπε ο Ντόλστεν.

Τα σχόλια των στελεχών της Pfizer λαμβάνουν χώρα την ώρα που οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με νέο κύμα κρουσμάτων Covid καθώς το στέλεχος Όμικρον εξαπλώνεται γρήγορα. Ο μέσος όρος επτά ημερών των νέων εισαγωγών σε νοσοκομεία για τον Covid αυξήθηκε κατά 4% από την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε την Παρασκευή η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων Ροσέλ Βαλένσκι σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου.

Η συγκέντρωση εμβολίων και θεραπειών για την Covid, όπως το αντιιικό χάπι της Pfizer που λαμβάνεται από το στόμα, θα μπορούσε να γίνει κάτι σύνηθες, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται σε ενδημική, δήλωσε η Ανγκελα Χγουάνγκ, πρόεδρος του ομίλου του Pfizer Biopharmaceuticals Group.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News