Life & Arts Τρίτη 23/11/2021, 20:08
ΥΓΕΙΑ

Καθημερινή Summits: Health (Peter Piot): Με την τρίτη δόση θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός

Καθημερινή Summits: Health (Peter Piot): Με την τρίτη δόση θεωρείται ολοκληρωμένος ο εμβολιασμός

Την άποψη πως με την τρίτη δόση ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 εξέφρασε ο Peter Piot, Ειδικός σύμβουλος για την Covid-19 της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο πάνελ «η Αντιμετώπιση της Πανδημίας στην Ευρώπη και το Όραμα για το Μέλλον» στο πλαίσιο του Καθημερινή – Athens Health Summit 2021, ο κ. Piot τόνισε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση είναι πολύ σημαντική θα πρέπει να χορηγείται 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Ερωτηθείς για τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ο Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας τόνισε πως θα είναι σημαντικό όπλο, ειδικά εκεί όπου υπάρχει μεγάλη μετάδοση όπως τα γηροκομεία. «Είναι σημαντικό να έχεις κάτι αποτελεσματικό και εύκολο να χορηγηθεί, σημείωσε σχετικά με την αντιική θεραπεία. Είναι σημαντικό που έχουμε κάτι που είναι εύκολο να ληφθεί ειδικά στην αρχή της λοίμωξης, ει δυνατόν πριν την εισαγωγή στο νοσοκομείο», επεσήμανε και πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ενωση διαπραγματεύεται την προμήθεια των φαρμάκων, αλλά για την μαζικότητα τους θα χρειαστούμε πάνω από 5-6 μήνες.

Όσον αφορά το ποσοστό εμβολιασμών που χρειάζεται για υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ο Peter Piot, ανέφερε ότι πλέον θέλουμε το 90% για την ανοσία αγέλης. «Το εμβόλιο προλαμβάνει τις εισαγωγές, αλλά δεν είναι τόσο επιτυχημένο όσον αφορά στην μετάδοση της νόσου. Είναι όμως ένα πάρα πολύ σημαντικό όπλο. Πρέπει να φτάσουμε στο 90% ώστε να χρειαζόμαστε απλά μια αναμνηστική δόση κάθε έτος».

«Πρέπει μαζί με τον εμβολιασμό, να βελτιώσουμε τα εμβόλια, να γίνονται αναμνηστικές δόσεις, αλλά να υπάρχουν και ορισμένα μέτρα, όπως η χρήση μασκών. Αν ο κάθε πολίτης συμμορφωνόταν με τα μέτρα και έκανε το εμβόλιο θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει τα χειρότερα. Αλλά αυτό είναι δύσκολο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το πότε θα «τελειώσει» η πανδημία, ο Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, ανέφερε: «Δεν είμαι πεσιμιστής αλλά θα ζήσουμε με αυτό τον ιό και την αναζωπύρωση του το χειμώνα για πολύ καιρό ακόμα. Αν όμως αυξήσουμε τον εμβολιασμό περισσότερων ανθρώπων, αν κάθε χειμώνα τίθενται μέτρα σε εφαρμογή, θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά αν προκύψει νέα επιβλαβής μετάλλαξη που δεν την πιάνουν τα εμβόλια, θα είναι δύσκολη η κατάσταση».

Τέλος, αναφερόμενος στη long covid, τόνισε πως τον Απρίλιο του 2020 ήταν από τους πρώτους ασθενείς. «Σίγουρα υπάρχει ο long covid, μπορούμε να το δούμε με συμπτώματα κόπωσης, με καρδιακά ζητήματα. Πρέπει να γίνουν μελέτες πάνω σε αυτό και να βρεθούν απαντήσεις και αν βρεθούν ίσως βοηθήσει ανθρώπους με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης».  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News