Life & Arts Τρίτη 16/11/2021, 10:56
ΥΓΕΙΑ

HIV: Γυναίκα γιατρεύτηκε χωρίς να λάβει θεραπεία

HIV: Γυναίκα γιατρεύτηκε χωρίς να λάβει θεραπεία

Το δεύτερο άτομο που μπόρεσε να γιατρευτεί από το HIV χωρίς να λάβει ιατρική θεραπεία, εντόπισαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Η ασθενής, μία γυναίκα που ζει στην Αργεντινή, διεγνώσθη με HIV το 2013.

Από το 2017, μία ομάδα ερευνητών εξετάζει το DNA της για να βρει ίχνη του ιού. Μελέτησαν μέχρι και τον πλακούντα της, αφότου η γυναίκα γέννησε τον Μάρτιο του 2020. Αφότου εξέτασαν δισεκατομμύρια κύτταρα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η γυναίκα δεν έχει πια HIV.

Η σύγχρονη ιατρική επιτρέπει σε πολλούς ασθενείς να ζουν με τον ιό υπό έλεγχο, όμως συνήθως χρειάζονται διαρκείς θεραπείες για να αποτρέπουν τον πολλαπλασιασμό του.

Στην ιατρική ιστορία, έχουν καταγραφεί τέσσερις άνθρωποι που έχουν «γιατρευτεί» από το HIV. Όμως δύο από αυτούς –ο «Ασθενής του Βερολίνου» και ο «Ασθενής του Λονδίνου»- γιατρεύτηκαν έπειτα από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Πρόκειται για μία ριψοκίνδυνη διαδικασία, την οποία οι επιστήμονες προσπάθησαν να επαναλάβουν με άλλους ασθενείς, χωρίς επιτυχία.

Έως τώρα, στα ιατρικά πρακτικά έχει καταγραφεί μόνο ένα άτομο που έχει καταφέρει να καθαρίσει εντελώς το σύστημά του από τον ιό. Το 2020, οι επιστήμονες δημοσίευσαν το ιστορικό της Loreen Willenburg, ή της «Ασθενούς του Σαν Φρανσίσκο», που ήταν η πρώτη γνωστή περίπτωση ασθενούς που κατάφερε να γιατρευτεί από το HIV χωρίς ιατρική παρέμβαση.

Η Willenburg και η ανώνυμη ασθενής από την Αργεντινή ονομάζονται «elite controllers», καθώς ανήκουν σε μια μικρή ομάδα ασθενών HIV των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα αντιμετωπίζει φυσικά τον ιό.

Η γυναίκα έχει ένα υγιές παιδί και είναι έγκυος και πάλι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider 

Διαβάστε επίσης: 

Το μηχάνημα που φτιάχνει ανθρώπινο δέρμα

Πανδημία: Επιβραδύνθηκε η πρόοδος σε φυματίωση, AIDS, ελονοσία

ΠΟΥ: Βακτήριο σκοτώνει 150.000 μωρά τον χρόνο – Έκκληση για εμβόλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News